Uživaju i provode se

Srpski par povratnu kartu platio 2 centa: Otkrili trikove za jeftino putovanje

 • Izvor: Nova.rs
 • 21.03.2023. 06:00

Ivana i Goran znaju mnogo trikova za jeftina putovanja - neke su otkrili.

"Najzadovoljniji smo bili kada smo 2019. godine odlučili da uzmemo neplaćeno, kupili kartu u jednom pravcu i krenuli u Aziju na put od tri mjeseca. Tada smo mjesec dana proveli u Vijetnamu gdje smo u nekim restoranima obrok plaćali i manje od 1€ po osobi, a za taj period dok smo bili tamo potrošili oko 800€ ukupno za nas dvoje, a u to su bili uključeni prevozi po državi, izleti, smještaji, hrana i svi drugi troškovi koje smo imali. Možemo izdvojiti i let od Beča do Valensije, gdje smo povratnu avio kartu platili dva centa po osobi“, prisjećaju se za "Nova.rs" Ivana i Goran Babić, travel par koji se proslavio projektom "Dva ranca – beg iz kanca“.

Njihova priča poznata je među ljubiteljima travel blogova – upoznali su se 2011. godine, spojila ih je ljubav prema putovanjima i odlučili su da "izađu iz okvira“, napuste poslove od 9 do 5 i obilaze svijet.

Baza im je u Novom Sadu, mada kažu da su čak šest mjeseci prošle godine proveli na putovanjima.

Kažu da nikada ne planiraju put duže od mjesec dana unaprijed, a u razgovoru za "Nova.rs" otkrivaju kako dolaze do najpovoljnijih aranžmana u momentu kad sve drastično poskupljuje.

"Prva stvar je avio karta, pa tu gledamo da uštedimo naročito kada se radi o letovima koji su do 5 sati, mada smo putovali i više od 10 sati od Singapura do Atine sa low cost avio kompanijom. Kada pronađete povoljne avio karte, što je prvi korak, i ako putujete na 3-4 dana gledajte da putujete samo sa ručnim prtljagom. Ako idete na duže, u paru, doplatite samo jedan prtljag i na taj način možete uštedjeti“, objašnjavaju Ivana i Goran.

Ispostavlja se da je fleksibilnost prilično važan faktor.

"Gledajte da putujete kada nisu praznici i sezona, a to je naročito moguće ako planirate putovanje radi obilaska nekog grada, ako ne idete na ljetovanje ili zimovanje. Tada su i avio karte i smještaj povoljniji, a i veća je vjerovatnoća da će biti manja gužva, pa čak i restorani jeftiniji. Birajte aerodrome iz okruženja ako iz Beograda ili Niša nema povoljna avio karta za destinaciju koju želite da obiđete. Takođe, nemojte se vezivati za destinaciju, već otputujete tamo gdje ima povoljnih letova", pričaju.

Otkrivaju kako oni biraju destinaciju.

"Nekada imamo negdje gdje želimo da idemo, a nekada nađemo povoljnu avio kartu i odemo tamo. Neke destinacije su nas tako oduševile, kao što su Bergamo i Granjsk na primjer", objašnjavaju.

Potom su se osvrnuli na pojedine tvrdnje da postoje pravila da se "ugrabe" jeftine avio karte.

"Nema nekog pravila, ako neko kaže da je utorkom jeftinije, da treba što ranije uzeti kartu i slično to i nije pravilo. Avio kompanije stalno mijenjaju cijene i ne možete uhvatiti neki obrazac. Čekajte da vidite koja vam cijena odgovara i uzmite te avio karte. Prijavite se na newsletter avio kompanija i čekajte popuste za neke praznike", pričaju.

Otkrivaju i kako nalaze jeftin smještaj.

"Najbolja opcija za smještaj nam je na pretrazi na našem sajtu. Ta pretraga uzme smještaj koji se oglašava na nekoliko booking sajtova i izbaci najnižu cijenu. Ako je na primjer neki smještaj jeftiniji na Agodi nego na Booking.com pretraga izbaci Agodu i nakon toga vas redirektuje na istu da tamo možete da rezervišete smještaj. Ako idete na više dana, naročito na Maldive, probajte da kontaktirate direktno vlasnika smještaja, pogotovo kada se radi o nekim manjim smještajima, ne hotelima i rizortima", pričaju.

A da li imaju određen budžet?

"Nekada nam je interesantno da odredimo budžet i uklapamo se u njega, ali nekako se nikada nešto pretjerano ne bahatimo i ne volimo one 'ako nisi uradio, probao… kao da nisi bio tu' to nam nameće neku potrošnju za stvari koje nam i nisu prioritet. Nama je najljepše kada sa putovanja nosimo lijepa iskustva, a to je najizraženije kada upoznajemo ljude i životni stil lokalaca. Znamo da su nekim ljudima za iskustva potrebni novci, kako bi platili ulaznicu za neku atrakciju, popeli se na neku zgradu, vidikovac i slično i to je sasvim u redu. Naravno, ako želite da iskusite safari, sasvim je logično da su potrebni novci i da tu nema puno kompromisa, zato ćemo možda uštedeti na smještaju ili avio karti kako bismo na toj destinaciji iskusili maksimum", zaključuju oni za "Nova.rs".


(Foto: Privatna arhiva)

Tagovi:
 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina