Корисно

Шта можете засадити у априлу

  • Извор: Агенције
  • 02.04.2024. 20:56

Коначно смо дочекали и то прољеће, вријеме када све цвјета и када се рађа. Полако упловљавамо у април, прави прољећни мјесец, када многе жене размишљају о томе како да уљепшају своје цвијетњаке и шта би могле да засаде у својој башти и касније да уживају у тим плодовима.

Како је ружа краљица цвијећа, неизоставна је и у вашем дворишту. Можете се одлучити за пењачице, стаблашице или грмолике, питање је само шта више волите и како организујете свој цвијећњак.

Како да засадите руже?

Мјесто на ком ће се посадити ружа мора бити добро осунчано, барем пет сати дневно. Прије саме садње поставите ружу у канту са водом неколико сати.

Када је ријеч о земљи, уситните земљу и помијешајте је са хумусом и са мало стајског ђубрива, не више од литар по биљци, пише "Расадник Севар". Ђубриво и земљу добро промијешајте јер не смије доћи до контакта коријена и ђубрива.

Биљку онда спустите у земљу, у рупу толико дубоку да може коријен да јој се рашири, па је прекријте земљом до око двије трећине попуњености рупе и обилно је залијте, па онда додајте још земље. Јако је важно да не притискате земљу приликом садње и не газите је.

Садња стаблашица

Садња ових врста ружа је иста као и код осталих врста, али оно што је специфично јесте да поставите мотку за коју ће се она држати и на неколико мјеста је благо привежите.

Руже пењачице

Ова сорта се сади уза зид или уз ограду дуж водоравно постављених жица у размаку од око 50 центиметара. Те жица је потребно одаљити мало од зида да би се обезбиједило струјање ваздуха и спријечио развој болести, пише "Расадник Цвјетићанин".

Руже у посудама

Одаберите посуде око 45 центиметара дубине, па дно прекријте ситним шлљунком, а начин садње је исти као код осталих.

Листа воћа, поврћа и зачинског биља које можете засадити у априлу:

цвекла

броколи

купус

шаргарепа

карфиол

кељ

зелена салата

црни лук

шпинат

першун

грашак

кромпир

ротквице

краставац

патлиџан

кукуруз

паприке

парадајз

лубенице

батат

босиљак

Оно што је интересантно јесте да нешто можете засадити и у саксијама уколико живите у стану. Ово се односи на першун и босиљак.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: