Ако се питате шта да радите са кором од наранџе, знајте да постоји много начина да је искористите, од кувања до хидратације и одржавања свјежег мириса у дому.
Дакле, без обзира да ли имате кору од неколико наранџи или много, умјесто да је баците, покушајте да је искористите на један од ових забавних и корисних начина како бисте смањили бацање хране и дали кори други живот.
Кандирајте их
Свака кора агрума може бити кандирана, али сматрамо да су наранџе најукусније. Оне су међу слађим врстама цитруса, а кандирање само појачава ту сласт. Једноставно одсијеците кору од меса цитруса (остављање мало бијеле коре није проблем), а затим је исјецкајте на танке тракице. Прокувајте их у води, а затим кувајте у шећерном сирупу—можете их оставити такве какве јесу или их уваљати у шећер да се облате. Уживајте у њима као замјени за суво воће, умочите их у отопљену тамну чоколаду да бисте их учинили декадентним, или их исјецкајте на мале комадиће и додајте шаку у тијесто за мафине или друге колаче. Такође су одличан поклон за празнике.
Прокувајте их
Један потпуно природан начин да ваш дом мирише фантастично је да их прокувате на шпорету. Волимо да користимо сезонске састојке за ово, па када почне сезона цитруса, кора наранџе је природан додатак. Додајте друге састојке по вашем избору, попут брусница, гранчица рузмарина, звјездастог аниса и штапића цимета.
Додајте укус
Вјероватно сте чули за лимонћело, воћни ликер са шећером и корама лимуна. Слично томе, можете то урадити и са корама наранџе. Добро оперите коре, осушите их и оставите да се натапају у вотки неколико дана. Помијешајте водку са шећерним сирупом и проциједите прије него што послужите. Ликер ће бити пријатно сладак и помало горак. Покушајте да додате друге комплементарне укусе попут бруснице, да ароматизујете тамна алкохолна пића попут бурбона са корама наранџе и вишњама у водку.
Украсите пиће
Било да је у питању ликер са аромом наранџе или не, преостале коре наранџе чине елегантан украс за коктеле. Најбоље је што се могу припремити и чувати неколико мјесеци. Исијеците коре на око 6.30 цм, распоредите их на плех обложен силиконском подлогом, обилно их поспите шећером у праху и кувајте на ниској температури док се не осуше.
Ако имате половину наранџе или двије, претворите их у свијеће. Привежите фитиљ за дно, напуните их до три четвртине са маслиновим уљем и запалите. То је тренутни извор свјетлости—плус, мирише предивно.