Дјелује умирујуће

Ставите лист ове биљке испод јастука уколико вас мучи несаница

  • Извор: Б92
  • 13.06.2024. 02:00

Стари народи су ловору приписивали магичне моћи, али опуштајућа и противупална својства ове биљке потврђује и наука.

Више-мање, трећину живота проведемо спавајући, али битно је да је наш одмор квалитетан и да нас регенерише како бисмо се боље суочили с изазовима дана.

Многи од нас пате од несанице, често се буде током ноћи или се лоше одмарају, што резултује тиме да дан почињемо уморнији него што смо отишли у кревет.

Прије него што почнемо да на своју руку узимамо лијекове који обећавају миран и неометан сан, посегнимо за природним методама које су свакако ефикасније и мање штетне за наш организам.

Један од таквих лијекова, који су практиковали још Грци и Римљани, састоји се од стављања ловоровог листа испод јастука прије спавања.

Осим што има пробавна и антибактеријска својства (чај од ловора одличан је код дијареје или за поспјешивање правилне пробаве), ловоров лист има опуштајућа и умирујућа својства.

Пијење чаја од ове биљке или удисање њеног мириса помаже у снижавању крвног притиска, ослобађању од напетости и смањењу нивоа нервозе и стреса, што нам омогућује бољи сан.

Надаље, ловор ублажава болове предменструалног синдрома, погодујући мирном одмору, чак и женама у репродуктивној доби.

Но, постоји још један добар разлог за спавање с ловоровим листом под јастуком – мотив који вуче коријене из народне традиције која би овој биљци приписивала чак и магичну моћ.

Према предању, ловор има важан утицај на наше снове. Ако имамо неку бригу која нас тишти или мисао која нам не да мира, спавање с листом ове биљке под јастуком омогућиће нам да “сањамо” рјешење нашег проблема, које ћемо моћи спровести у дјело једном када се пробудимо.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: