Trik

Suncokretovo ulje uklanja neprijatne mirise iz cijevi, a evo i kako

  • Izvor: avaz
  • 20.01.2023.16:18

Ovaj trik sa suncokretovim uljem je steklo popularnost nakon što su neki ljudi, suočeni sa neprijatnim mirisima iz kanalizacije nakon dugih putovanja, počeli da sipaju ovaj prehrambeni proizvod umesto skupih hemikalija.

To je zbog fizičkih svojstava ulja, koja mogu stvoriti zaštitni film na površini vode, koji će spriječiti da arome septičke jame zahvate odvod kupatila ili kuhinjske sudopere.

Ako treba da odete na duže vrijeme, preporučuje se da prvo izvršite kompletno čišćenje kuće, ostavljajući vodovod kao posljednju stavku na listi obaveza.

Samo 100 mililitara ulja će pomoći da se završe svi slučajevi. To je taj volumen koji će postati tanak, ali jak, zaštitni film na površini cijevi, koji će obezbijediti odsustvo bilo kakvih mirisa u periodu od skoro tri mjeseca.

Međutim, vrijedi zapamtiti da će ovaj savjet pomoći samo onima koji su stare zahrđale cijevi zamijenili novima od polipropilena, u suprotnom, umjesto korisnih, možete dobiti dodatne probleme ako se talog vode, kreč i rđa pomješaju sa uljem, oni formiraju takav sloj plaka koji bez vodoinstalatera neće moći da ga uklone.

Pored toga, morate shvatiti da navedena količina tečnosti jednostavno nije dovoljna za cijelu dužinu cijevi, što znači da niko neće dati apsolutnu garanciju da kuća neće mirisati ni na šta.