Извор:
Независне
12.07.2021
22:26

<p><span style="background-color: transparent;"><b>Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila pa prije kuvanja meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je li to uopšte potreban korak?</b></span><br></p>
Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru. U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili sirće.
Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazali su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu pa tako i na druge namirnice.
Ali ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog octa može smanjiti broj bakterija pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste, savjetuje Healthline.
Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari - dobro očistite radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u blizini sudopera gdje ćete ispirati meso i obavezno ga pecite na visokoj temperaturi do kraja.
Најновије
Најчитаније
12
07
12
05
12
04
11
57
11
53
Тренутно на програму