Dermatolog objašnjava

Treba li raščešljavati kosu dok je mokra?

  • Izvor: Super žena
  • 23.11.2021.18:55

Kada je kosa u pitanju nema ljepšeg osjećaja nego kada češljem možete glatko da prođete kroz nju. Sve što je više češljate ona postaje sve mekanija i zaglađenija.

Ipak u realnosti je situacija često drugačija. Čim krenete sa češljanjem tu su čvoriči i druga oštećenja koja nastaju zbog sušenja fenom, farabanja, tretiranja hemikalijama. Čak i jednostavna radnja poput češljanja može da uništi kosu ako nismo dovoljno oprezni, prenosi "Super žena".

Postoji mnogo različitih mišljenja koji je najbolji način za češljanje kose, kakvu četku treba da koristimo, koliko često, da li u češljanje treba uključiti i neke proizvode za njegu kose.

U zavisnosti od teksture, stručnjaci tvrde da se određeni tipovi kose uopšte ne moraju češljati. Postoje brojne dileme, a jedno pitanje je izazvalo pravi sukob mišljenja:

"Da li kosu treba češljati dok je mokra?"

Kao i svaki drugi dio tijela i kosa je individualna stvar, što znači da nešto što funkcioniše kod jedne osobe možda neće funkcionisati kod druge... Odgovor na ovo pitanje nije lak, jer zavisi od mnogih faktora kao što je tekstura kose, dužina i opšte stanje dlake.

Odgovor na ovo pitanje dala je deratolog Lana Biželj.

Za početak, češljanje je zamišljeno kao proces kojim se poboljšava stanje kose rasčešljavanjem. Dermatolog kaže da se njime umanjuje pucanje vlasi i stvaranje čvorova. Za mnoge je češljanje mokre kose rutina, ali ono može da ošteti kosu, naročito ako se ne češljate pravilno.

Za osobe s ravnom kosom češljanje mokre kose može donijeti više štete nego koristi.

"Treba imati na umu da je kosa najosetljivija kada je mokra. Češljanje u takvom stanju može preopteretiti i oštetiti kosu. Kosa je najčršća kada je suva", tvrdi ona.

Za osobe sa kovrdžavom i talasastom kosom važi drugačije pravilo. Ako ste nekada pokušali da rasčešljate kovrdžavu kosu kad je suva odmah ste mogli da shvatite da je to greška. Dermatolog naglašava da češljanje mokre kovrdžave kose smanjuje mogućnost njenog lomljenja i oštećenja folikula dlake.

Lana Biželj navodi da njega kose započine još prilikom tuširanja.

"Ne vjerujem u to da je raščešljavanje kose uvijek neophodno. Umjesto toga, trebalo bi se fokusirati na to da je ne umrsimo tokom pranja i nanošenja regeneratora", kaže ona.

Za osobe sa ravnom kosom bolje rješenje je da sačekaju da se kosa osuši, a onda da je rasčešljaju, a kod onih sa kovrdžavom kosom najbolji izbor je da se kosa rasčešlja prije samog šamponiranja.

Tagovi: