ATV

Мишљење стручњака

Треба ли спавати са укљученим гријањем

  • Извор: Б92
  • 14.11.2023. 16:44

Колико год топла кућа звучала угодно, она би могла да узрокује све врсте проблема с кожом, укључујући погоршање постојећих проблема попут екцема и псоријазе.

Према мишљењу стручњака, централно грејање је један од највећих фактора који доприносе исушивању коже током зимских мјесеци.

"Заиста се наше животне навике мијењају са годинама, а не наша кожа. Поред што мање вјежбамо и једемо мање здраве хране, изложени смо и централном гријању које исушује кожу, а што је напољу хладније, то је горе", каже Оливиа Торп, оснивачица Вандерохеа.

Слично климатизацији, централно гријање смањује ниво влаге у ваздуху, узрокујући да кожа постане сува и затегнута.

"Централно гријање додаје додатни ниво стреса у управљању сувом кожом, што је посебно проблематично када имате већ постојеће кожне болести као што су псоријаза или екцем", објашњава др Адам Фридман, консултант дерматолог за Стратум дерматолошке клинике.

Знаци упозорења да је ваша кожа можда превише сува су ако је груба на додир, а ни "љуштење" није искључиво.

Осим што узрокује суве услове у унутрашњости, централно грејање такође узрокује проблеме због контраста спољних температура. Температура која се мијења од топлог и угодног изнутра у хладно напољу, такође узрокује ширење крвних судова, због чега се црвенило акни и розацее чини много горе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:40 Серија: Бува (16+)

    Британска трагикомична серија из 2016. године о дјевојци са надимком "Бува" која је преживјела огромну трагедију од које се никако не опоравља.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм