ATV

Tri trika da uspješno otklonite mrlje od znoja sa odjeće

  • 30.03.2021. 12:49

Mrlje od znoja na odjeći teško se mogu oprati u veš mašini, zato je neophodno pribjeći nekim od ovih trikova prije pranja kako bi odjeća ostala upotrebljiva...

Aspirin kao prva pomoć 

Prva pomoć su aspirini, zdrobite nekoliko tabletica u prah i izmiješajte ga s vodom, taman da bude toliko gusto da dobijete smjesu poput paste koju ćete nanijeti na mrlje. Smjesu ostavite na odjeći sat-dva da dubinski djeluje te odjeću potom operite na uobičajeni način.

Alkoholno sirće – univerzalno rješenje za mnoge probleme

Sirće je prirodno sredstvo za čišćenje koje u kućanstvu rješava brojne probleme – od uklanjanja naslaga kamenca do odčepljivanja odvoda, a učinkovit je saveznik i kod ‘uništavanja’ mrlja od znoja i dezodoransa. Kiselina iz sirćeta razgrađuje prljavštinu koja se nataložila u odjeći, a da biste uspješno uklonili mrlju, a da ne uništite pritom majicu, potrebno je izmiješati sirće i vodu u jednakim količinama u  većoj posudi. Potopite odjeću u tu otopinu i namočite je na nekoliko sati, te potom isperite. Operite je potom u vodi s deterdžentom za veš i lagano četkicom dobro iščetkajte mrlju te potom još jednom isperite odjeću i tek je onda možete oprati na uobičajen način.

Recept za najtvrdoglavije mrlje

Postoji rješenje i za najtvrdokornije mrlje, a majicu prvo treba potopiti u otopinu sirćeta i vode na pola sata i dobro je ocijediti. Umjesto da nakon toga četkate mrlju, napravite pastu od jedne čajne kašike hidroksid peroksida, kašike soli i pola šoljice sode bikarbone. Tu pastu nanesite na područje zahvaćeno mrljom i ostavite da smjesa djeluje nekih 20-ak minuta, te je isperite i to u što je moguće toplijoj vodi.

Тагови: