ATV

Декорација

Трикови како да ваш славски сто заблиста

  • Извор: Нова.рс
  • 15.11.2023. 12:00

Декорација стола за славу идеална је прилика за домаћице да покажу своју креативност. Уз традиционалну декорацију, данас је могуће пронаћи и читав низ занимљивих детаља као што су уникатне салвете или занимљиви овали који ће вас славски сто учинити уникатним!

Доносимо вам неколико идеја које вам могу бити добра инспирација и неколико правила које треба да знате.

Идеје за славску декорацију

Када је ријеч о декорацији стола за славу, једино ограничење је ваша машта. Инспирацију можете пронаћи и у специјализованим радњама, али и великим маркетима гдје можете пронаћи читав низ салвета најразличитијег дизајна.

У наставку, доносимо вам неке креативне идеје које би вас могле инспирисати да ове године ваша славска трпеза изгледа потпуно другачије.

Гдје пронаћи инспирацију?

На друштвеним мрежама, попут Пинтереста, можете пронаћи мноштво идеја како да декоришете сто. Такође, Јутјуб може бити добар извор идеја за салвете, на примјер, са детаљним упутствима како да сложите салвету. Чак иако нисте оригами мајстор, можете пронаћи занимљиве и једноставне идеје које уједно могу бити и одличан начин да упослите најмлађе укућане да вам помогну у спремању за најважнији породични празник.

Како одабрати боје за славску декорацију?

Златно правило је да не комбинујете више од двије боје. Најбоље би било да буду контрасне. На примјер, столњак свијетле боје и салвете јарке боје.

За мање просторе не препоручује се много боја. Да би простор изгледао елегантно и свечано, држите се правила - једнобојност и једноставност. Једнобојан столњак и једноставан геометријски дизајн посуђа и чаша оставља утисак уредности.

За веће просторе можете се поиграти бојама, али трудите се да их уклопите са остатком ентеријера да простор не би изгледао превише шарено.

Технике и идеје за декорацију салвета

С обзиром да смо већ поменули салвете неколико пута кренућемо од овог декоративног, али и практичног детаља на свакој свечаној трпези.

Салвете имају своју практичну сврху, али и могу бити и кључни детаљ када је стилизовање стола у питању.

Боју папирних салвета можете уклапати са столњаком, али за јачи визуелни ефекат послужите се једним триком - изаберите контра боју, на примјер, неку јарку и упадљиву или изаберите салвете са принтом. Упадљиве салвете су добар избор ако имате бијело посуђе и бијели столњак, али и идеалан начин да сваке године имате потпуно другачије декорисан славски сто - јер салвете су те које му дају тон.

Када је ријеч о постављању салвета, постоји много техника и креативних рјешења. Најкласичнији је свакако да салвету ставите у тањир или испод тањира. То је ретро начин декорације (што не значи и лош!) али да би сте га учинили модерним и занимљивим изаберите неки упадљив принт салвете.

Да ли кћерка може наслиједити славу?

Да ли кћерка може наслиједити славу?

Постоји још једна опција која је на српским славским трпезама већ добила статус класичне - салвета у чаши. Свјежија и варијанта ове класичне идеје могла би да буде комбинација двије салвете различитих боја и нијанси.

Такође, добра идеја могла би да буде да салвету увијете и ставите у шољу.

Уколико радије користите памучне салвете, добар избор могле би да буду салвете већих димензија које ћете сложити тако да оставите простора да прибор може стати у њих.

Занимљиво рјешење може бити и такозвани прстен за салвете који се може користити и за платнене и за папирне салвете.

Ово “прстење” доступно је у великом броју маркета и специјализованих радњи за опремање дома или радњи у којима се продаје пластика.

У зависности од кога какав модел желите, распон цијена је велики.

Како одабрати чаше за славу?

Још један битан детаљ који може учинити сто занимљивим су чаше. Данас постоји читав низ различитих стилова и чаша различитог цјеновног ранга, па можете са лакоћом изабрати нешто за себе.

Прво што треба да одлучите је који тип чаша ћете ставити на сто, што зависи и од тога која пића ћете послуживати. На примјер, уколико служите кувану ракију, постоје традиционалне чаше за ово пиће. Оне су углавном врло специфичне величине - између чаша за воду или сок и малих чашица за ракију. Уколико сви ваши гости не пију кувану ракију, онда нема потреба да их држите на столу, већ их можете ставити на неки занимљив послужавник и држати на некој оближњој комоди, да вам буду при руци.

Мале чаше за ракију могу бити различитог и врло занимљивог дизајна - од оних најмањих и најкласичнијих до оних на “стопицу”. Њихово мјесто углавном је уз већу чашу за воду или сок, али их исто тако можете ставити у занимљиву корпицу насред стола и користити према потреби.

Шта симболише славска свијећа

Шта симболише славска свијећа

Уколико служите вино на слави, имајте на уму да постоје различите врсте вина, па самим тим и различите врсте чаша које му одговарају. За црно вино користе се чаше које имају дужу стопу (или ногу) и шири горњи дио.

За бијело вино користе чаше чији је горњи дио ужи. За пјенушава вина користе се најуже чаше са мањим пречником посуде.

Разлика није само естетске природе - шире чаше дозвољавају већи контакт вина са ваздухом што му омогућава да развије пуну арому, док уже чаше омогућавају вину да дуже чува оригиналан и деликатан укус. Управо у томе је и разлика у винима - црна су “тежа” и пунија, док су бијела лагана и деликатнија.

Цвјетни аранжмани за славски сто

Ваш адут може бити и цвјетни аранжмани за славски сто - детаљ који је тек посљедњих година постао популаран. Цвијеће није обавезан дио декорације за славски сто. Најчешће су на столу славски колач, жито и вино, уз обавезну свијећу. Али један мањи букет није на одмет. Посебно ако је цвјетни аранжман који сте одбрали тај кључни детаљ који ће учинити сто занимљивим.

Можете изабрати цвијеће контрасне боје у односу на боју столњака или салвета што ће учинити да се још више истакне.

Опција број два је да изабере неутралне, пастелне боје посебно уколико је просторија у којој дочекује госте мања. У том случају се генерално препоручује једнобојност и једноставност - свјетлија боја столњака са сведенијом шаром, посуђе свијетле боје које може имати шаре (на примјер орнаменте у златној боји). Цвијеће може бити у сличном, њежнијем тону.

Како декорисати предјела за славу?

Одговор на ово питање зависи на првом мјесту од тога шта спремате за предјело, али једна ствар је јасна - гости ће вам врло брзо “уништити” декорацију. Када је у питању сервирање предјела за славу, слободно пустите машти на вољу јер не можете много погријешити.

Да би све било приступачније гостима и једноставније, мјешовито предјело можете да ређате у округле тањире, салате у мање чинијице, канапеи иду на овале, пуњене печурке одвојено са чачкалицама, рецимо, на дрвену даску, пише Нова.

Уколико сервирате различите врсте сухоместатог, размишљајте о томе да на једном овалу имате више различитих врста. Можете их стављати једне преко других или увијати у ружице.

Јако декоративно на столу ће изгледати ролати, на примјер са сиром и спанаћем, због упадљивих боја, а притом су и укусне.

Како да спасите зимницу која је почела да се квари

Како да спасите зимницу која је почела да се квари


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:40 Серија: Бува (16+)

    Британска трагикомична серија из 2016. године о дјевојци са надимком "Бува" која је преживјела огромну трагедију од које се никако не опоравља.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм