ATV

Рецепт

Уз овај трик можете направити савршени пире кромпир

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 10.11.2023. 23:00

Успјешност израде пире кромпира многи приписују врсти кромпира који се користи, колико дуго се кувао и како је пасиран. Иако су све ове ствари важне, аутора куварице Ј. Кењи Лопез-Алт подијелио је револуционарни трик који надмашује све остале факторе, преноси Вечерњи лист.

Ледено хладна вода

Није ништа отмјено попут узгојеног маслаца и crème fraîchea – иако ни једно ни друго не може нашкодити! Тајни састојак је само ледено хладна вода.

Ако сте икада правили помфрит од нуле, можда сте упознати с намакањем изрезаног кромпира у хладној води како бисте извукли вишак шкроба. То вам даје пржене кромпириће који су хрскави и златни, док је унутрашњост лагана и пахуљаста. Исти трик вриједи и за пире кромпир! Кромпир прије кухања потопите у ледену воду. Тиме се елиминира велик дио шкроба у кромпиру, што резултира савршеним пире кромпиром.

Ово такође искористите кад правите рижу. Кључ за савршену рижу је испирање што је више могуће шкроба. Тако се зрна не надимају и вишак шкроба их не скупља у грудвасте, кашасте грудвице. Такође, баш као кад испирете рижу, можете вид‌јети како се шкроб испире из кромпира док се натапа – вид‌јећете како вода постаје бијела.

Напуните велику зд‌јелу хладном водом и шаком леда. Додајте огуљене кромпире у воду и оставите их да одстоје најмање 30 минута, иако је идеално један сат. Потом пажљиво извадите кромпир рукама или цједилом како се шкроб накупљен на дну зд‌јеле не би пореметио. Кувајте кромпир док не омекша, наставите с вашим омиљеним рецептом за пире кромпир и примијетићете да је много бољи него кад сте га правили без намакања.

Кување на пари

Након што кувани кромпир оциједите, исперите га под хладном водом како бих уклонили шкроб с површине. Будући да ће то охладити кромпире и додати мало влаге, вратите их у лонац и кувајте на пари минуту-двије на лаганој ватри.

Такође, не бјежите од соли. Као и тјестенину, тешко је зачинити кромпир након што је скуван. Додавање соли након кувања само ће учинити да пире кромпир буде слан, а не добро зачињен.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм