Бројне предности

Зашто је добро да дијете одраста уз пса

 • Извор: Агенције
 • 24.04.2024. 14:33

Одрастање беба у присуству паса, посебно штенаца, може имати бројне позитивне учинке на њихов емоционални, социјални, и физички развој.

Дјеца која одрастају уз псе често показују боље социјалне вјештине.

Интеракција с псима може помоћи дјеци да развију емпатију и саосјећање јер уче како читати невербалне сигнале и реаговати на потребе другог бића.

Пси су изврсни друштвени катализатори; често подстичу интеракцију између дјеце и других људи, што може побољшати њихову способност комуникације и изградњу пријатељстава, преноси Индеx.

Емоционална подршка

Пси пружају значајну емоционалну подршку дјеци. Стална присутност пса, његова приврженост и љубав могу пружити осјећај сигурности и утјехе. То може бити посебно корисно у стресним ситуацијама, као што су промјене у породици, селидбе или тешки школски дани.

Физичка активност

Одрастање уз псе потиче дјецу на већу физичку активност. Шетње, игра и трчање с псом су изврсни начини за побољшање физичког здравља дјеце. Осим тога, редовна физичка активност смањује ризик од развоја претилости код дјеце, побољшава кардиоваскуларно здравље и подстиче развој моторичких вјештина.

Смањење стреса и анксиозности

Интеракција с псима може смањити ниво стреса и анксиозности код дјеце. Студије су показале да мажење пса може повећати ниво окситоцина, хормона који смањује стрес, те снизити ниво кортизола, хормона стреса. Овај ефект може бити посебно користан за дјецу која се суочавају с емоционалним изазовима или имају потешкоћа у прилагођавању.

Развој одговорности

Брига о псу може дјеци пружити ране лекције о одговорности. Учење како хранити пса, обезбиједити му воду, и водити га у шетње може помоћи дјеци да развију осјећај одговорности и самопоуздање. Ова искуства такође уче дјецу важности рутине и одржавања обвеза.

Смањење ризика од алергија

Истраживања сугеришу да дјеца која одрастају у домовима с псима могу имати мањи ризик од развоја алергија и астме. Изложеност алергенима и бактеријама које пас носи са собом може ојачати имунолошки систем дјеце, чиме се смањује вјероватноћа каснијег развоја алергијских болести.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија

  ''''Серија

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Бизнис клуб (Р)

  ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.