Korisno znati

Zašto lubenicu ne bi trebalo čuvati u frižderu?

  • Izvor: Agencije
  • 22.07.2022.15:23

Nema ništa bolje od osvježenja tokom vrućeg ljetnjeg dana od kriške sočne lubenice.

S obzirom na to da se sastoji od 92 odsto vode, ljeti je najbolja opcija za konzumiranje. Možete je jesti svježu, dodati u limunadu, voćnu salatu ili salatu s piletinom.

Osim toga, lubenica je izuzetno zdrava jer je bogata antioksidansima poput likopena, beta-karotena i vitamina C, a istraživanja su pokazala da sadrži antikancerogene sastojke, poboljšava srčano zdravlje i smanjuje upale i oksidativni stres. Pomaže probavi i doprinosi zdravlju kose i kože, zbog vitamina A i C koji pomažu u proizvodnji kolagena.

Mana lubenice, za mnoge je upravo njena veličina. Možda ste se nekada našli u situaciji da mjerite lubenicu na pijaci, u nadi da će vam stati u frižider. Šta ako vam kažemo da više ne morate o tome brinuti jer čuvanje lubenice u frižideru može oduzeti neke dobrobiti voća?

Iako ohlađene lubenice tokom vrućih ljetnjih dana imaju najbolji ukus, skladištenje u hladnjaku moglo bi smanjiti njihovu količinu nutrijenata, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Istraživanje je pokazalo da lubenice koje se čuvaju na sobnoj temperaturi donose više hranjivih materija od ohlađenih ili čak svježe ubranih.

Stručnjaci su tokom 14 dana testirali nekako popularnih sorti lubenice, kose su čuvali na temperaturama od 21°C ,12°C i 5°C.

Istraživanje je pokazalo da su one koje su se čuvale na 21°C, imale najveću nutritivnu vrijednost. Zaključili su i da lubenica nakon što se ubere, nastavlja da proizvodi neke hranjive materije. Samo hlađenje voća usporava i zaustavlja taj proces. Na temperaturi u frižideru mogu početi da se raspadaju za nedjelju dana (dok je uobičajeni rok trajanja lubenice 14 do 21 dan), prenosi Centar zdravlja.

Ako želite što više hranjivih materija koje vam lubenica može pružiti, čuvajte je na sobnoj temperaturi. Ako ste ipak raspoloženi za nešto hladno, možete isprobati ukusne sladolede od lubenice, prenosi Krstarica.

Tagovi: