Ograničen vijek

Znate li da USB stik ima rok trajanja?

 • Izvor: klix.ba
 • 22.05.2023. 16:13

USB stikovi poput drugih uređaja imaju svoj rok trajanja odnosno postoji ograničen vijek prije nego ovi uređaji mogu oštetiti naše podatke.

Ovi uređaji dio su našeg svakodnevnog života više od 20 godina, a znatno su poboljšali učinkovitost pri prenošenju prijenosa više datoteka s jedne lokacije na drugu, a generalno služe kao opcija za pohranu podataka.

Ono što je važno istaknuti da ne postoji tačno određeno razdoblje u koje će odrediti trajanje ovih uređaja. Brojni faktori odlučuju koliko će dugo USB stik biti ispravan. Veće su šanse da ga izgubite ili da se pokvari ukoliko vam ispadne. Međutim, postoje još neki faktori.

Kao što se i očekuje, češće korištenje uređaja može skratiti njegov ukupni "životni vijek". Većina USB stikova može proći od 10 000 do jednog miliona korištenja, prije nego što se podaci počnu oštećivati. Zbog toga je mala mogućnost da ćete doživjeti kvar USB uređaja.

Stvarna fizička starost uređaja nije toliko važna koliko puta koliko se koristi. Većina proizvođača procjenjuje da će njihovi uređaji trajati 10 godina, ali vjerojatno bi mogli trajati i duže ako ih pažljivo čuvate.

Pored toga, jedan od faktora koji mogu skratiti trajanje ovih uređaja je korisnička pogreška unutarnjih kompomenti. Jedna od najčešćih pogrešaka događa se prilikom izvlačenja USB-a iz drugog uređaja, nakon što ga prestane koristiti. Vrlo je važno da prije fizičkog odstranjivanja USB prvo izbacite preko programa na računaru.

Važno je obratiti pažnju i na mogućnost kvara konektora ili električnog kvara. Ukoliko postoji neko oštećenje na konektoru, računar neće prepoznati USB. Međutim, ovakav kvar je moguće popraviti, dok električni kvar nije. On nastaje ukoliko vam se dogodi nagli skok struje u uređaju.


Tagovi:
 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: The Paper/Novine (R) (12+)

  Serija 'Novine' hrvatska je kriminalistička serija u režiji Dalibora Matanića, a prema scenariju Ivice Đikić.

 • 17:50 Metar moga sela (R)

  Marin Marinković, dugogodišnji urednik i TV lice naše medijske kuće, poći će putevima sela u cijeloj Republici Srpskoj, zavirti u domove vrijednih domaćina, otkriti tradiciju i pustiti glas naroda da opiše svoj život i rodnu grudu.

 • 18:20 Na ivici terena

  Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u trećoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centralna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.