ATV

Pitanje higijene

Znate li koliko često trebate prati vaš grudnjak?

 • Извор: Кликс
 • 27.05.2022. 14:11

Pitanje higijene, složićemo se, ključno je u životu, a kada je riječ o pranju odjevnih predmeta neki znaju biti zbunjujući, poput, recimo - grudnjaka. Ovo je prava istina koliko bi ga često trebali prati.

Neki se vode razmišljanjem: "Nosila sam grudnjak par sati, bila pod klimom i nimalo se nisam oznojila. Nije mu još vrijeme za pranje" nastojeći da što bolje sačuvamo njegov oblik. Ali, to je nešto što nije ispravno.

Dermatolog Alok Vij rekao je kako osnovno pravilo glasi da se grudnjak treba prati svaka dva do tri nošenja i to u slučaju da se nismo oznojili. Ukoliko jesmo, trebamo to učiniti odmah po njegovom skidanju.

"Noseći grudnjak nekoliko sati, uz minimalno znojenje možda se neće računati kao da ste ga uopšte 'uprljali'. Međutim, tako štetite svojoj koži", rekao je on.

Čista odjeća, a naročito ona koju stavljamo direktno na kožu može uticati na njeno zdravlje. Samim tim, ako odjeću ne peremo dovoljno često, moguće da će nam se pojaviti alergije ili iritacije na koži.

"Sve mrtve ćelije kože, ulja i znoj zarobljeni ispod vašeg grudnjaka čine septičku jamu bakterija i gljivica koje mogu uzrokovati različite reakcije na koži. Samim tim, nedovoljno pranja može dovesti i do mrlja te postojanih mirisa i na samom grudnjaku", objašnjava dermatolog.

Šta je takođe važno, ističe on, je to da redovito mijenjate oblike grudnjaka koje nosite kako bi oni zadržali svoj prvobitni oblik i elastičnost.

"Nošenje 'sretnog' grudnjaka iz dana u dan učiniće da on brže izgubi svoj oblik, što sigurno ne želite.

Koji je najbolji način da operete vaš grudnjak?

Istina je da što češće perete grudnjak to on postaje "mlitaviji". Ali uz nekoliko savjeta uspjećete u tome da on zadrži svoj oblik.

Prije pranja ga zakopčajte kako se ne bi zapetljao ili zakačio za drugu odjeću.

Zatim ga stavite u mrežastu vrećicu za veš, a kako biste spriječili naboravanje i sačuvali njegovu elastičnost, perite grudnjak na najnježnijem ciklusu mašine za pranje rublja koristeći hladnu vodu.

Izbjegavajte sušilicu jer će toplina i vibracije uništiti prijanjanje i smanjiti rastezljivost vašeg grudnjaka. Umjesto toga, ostavite grudnjak na ručniku kako bi se osušio pazeći da su čašice postavljene u svom prirodnom obliku.

"Uz pravilnu njegu, kvalitetni grudnjaci mogu trajati godinama, a nedovoljno često pranje može uništiti vašu kožu. Birajte svoje zdravlje", zaključio je dr. Vij.

Тагови:
 • 21:20 Серија: Истине и лажи (12+)

  Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 22:10 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:25 Серија: Развратник (16+)

  Серија: Развратник (16+)

 • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

  Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

 • 23:45 Ноћни програм

  Ноћни програм