Носила ју је Кејт Мидлтон

Ово је вjенчаница која се највише копира

 • Извор: Блиц
 • 10.10.2023. 12:47

Кејт Мидлтон ушла је 29. априла 2011. у Вестмистерску опатију у вјенчаници коју је свијет са нестрпљењем очекивао да види.

Изгледала је величанствено у хаљини која је савршено стајала већ на први поглед. Оно што ју је уписало на листу безвремених вјенчаница су детаљи који се виде тек изблиза попут чипке и савршени крој који јој је пристајао као саливен.

Како традиција налаже Кејт Мидлтон одабрала је британски бренд за израду своје вјенчанице. Због љепоте њихове израде, поштовања традиционалних техника и савршене конструкције одјеће, хаљину за вјенчање креирала је дизајнерка Сара Бартон а Кејт је блиско сарађивала на дизајну.

“Госпођица Мидлтон је жељела да њена хаљина комбинује традицију и модерност са умјетничком визијом која карактерише рад Александра Меквина”, саопштено је из Палате.

Вјенчаница инспирисана викторијанским стилом

Викторијански стил као инспирација огледа се у стезнику који се по викторијанској традицији сужавао у струку и био постављен нешто испод средњег дијела. Овај стил је такође обиљежје Меквиновог рада. Хаљина се копчала на леђима са 58 дугмића пресвучених органзом која су се копчала помоћу омчица од тракица у традиционалном духу.

За драматичан и упечатљив улазак у Вестминстерску палату био је задужен управо шлеп. Иако је заправо био кратак у поређењу са шлепом принцезе Дајане који је са својих 25 стопа најдужи шлеп у историји краљевских вјенчаница, дјеловао је импозантно

Чипкани детаљи су ручно рађени

Апликације од чипке на сукњи и корсету ручно су израђене у Краљевској школи за ручни рад техником “Carrickmacross”, која је настала у Ирској 1820-их. Ручно резано цвијеће од чипке, укључујући руже, чичак, нарцисе и дјетелине, креирано је појединачно и додато на свилени тил у боји слоноваче.

Из продаје повучена два паковања популарног кекса

Из продаје повучена два паковања популарног кекса

Једини материал који је коришчен а није из Британске комапаније био је обруб за подсикњу и горњи део израђен од Француске чипке шантил.

Картијеова тијара била је у улози “нешто позајмљено”

На дан венчања Кејт је носила краљичину тијару Картиер Хало, познату и као тијара Картиер Скрол. Тијару је купио краљ Џорџ шести, Елизабетин отац, за краљицу мајку 1936, која ју је поклонила Елизабети за њен 18. рођендан

Тијара је држала вео од свиленог тила боје слоноваче, на коме је било ручно извезено цвијеће. А њено „нешто плаво“ је било ушивено у хаљину. Бартонов тим ушио је плаву траку у унутрашњост хаљине.

Мирта је традиционално у краљевском бидермајеру

Кејтин букет садржао је мирту, ђурђевак, зумбул и слатког Вилијама, као знак за младожењу. Гранчица мирте потиче од исте биљке која је коришћена у свадбеном букету краљице Елизабете 1947. године, напомиње Палата. Традиција да краљевска невјеста носи мирту у свом свадбеном букету датира још из доба краљице Викторије. Најстарија кћерка краљице Викторије, принцеза Викторија, носила је мирту у свом букету када се удала 1858. године, а краљевске невјесте од тада прихватају ту традицију.

Ово занимање у Њемачкој је плаћено готово 8.000 евра

Ово занимање у Њемачкој је плаћено готово 8.000 евра

Вјенчаница коју је Кејт носила брзо је нашла своје мјесто на листи најпознатијих краљевских вјенчаница у историји. Само неколико мјесеци након вјенчања изложена је у балској дворани Бакингемске палате током годишњег љетњег отварања од 22. јула до 3. октобра. 


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Бизнис клуб (Р)

  ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.