ATV

Њемачна

Човјек рођен без руку и ногу имао четири жене и 70 љубавница

 • Извор: zena.blic
 • 26.09.2023. 08:51

За Матијаса Бухингера, њемачког генија из 17. вијека, пронаћи утјеху у загрљају жене није представљао никакав проблем, упркос чињеници да је рођен без ногу и руку.

Жене су га једноставно обожавале. Био је ожењен четири пута и из тих бракова му се родило 14 дјеце.

Према гласинама које су у то доба кружиле, забављао се са чак 70-ак љубавница, многе ноћи провео је будан.

Жене су се лијепиле за њега као “магнет на гвожђе”. Многи су били љубоморни, није им било јасно шта је то толико неодољиво у њему. Био је врло популаран и познат, а иако је био мален, увијек је био у центру пажње.

Његова личност није остајала незапажена, као ни невјероватне способности – пуно тога је научио да ради без удова и био је изузетно добар у томе.


Димитрије дошао из Њемачке на свадбу сина, па са унуком погинуо у несрећи!

Димитрије дошао из Њемачке на свадбу сина, па са унуком погинуо у несрећи!

Постоје записи да је био одличан у покеру као и да је однио супарницима новац баш сваки пут. Знао је и лијепо да пјева серенаде, израђује минијатурне слике својих дама које би им касније даровао.

Родио се без удова

Бухингер се родио са урођеном малформацијом удова – није имао руке испод лакта и ноге испод бокова.

Његови родитељи доселили су се у мало мјесто у близини Нирнберга у Њемачкој, кратко прије него што се родио 3. јуна 1674. године.

Након што се родио, нису жељели да им људи сина исмијавају и називају наказом па су га првих 20 година живота држали максимално у кући колико су могли.

Наиме, у то доба су такве деформитете људи доживљавали као дјело самог Луцифера. Појединце који су због деформација или патуљастог раста одударали од масе, знали су да прогласе вјештцима и вјештицама и спаљивали су их на ломачи.

Суђења није било већ је физички изглед био сасвим довољан да о некоме мисле како се бави чаробњаштвом.

Бухингер је имао осморо браће и сестара који су се током дјетињства безбрижно играли на сунцу док је он морао да буде скривен у кући. Али, он због тога није клонуо духом, већ се забављао на своје начине – развијао је импресивне вјештине.

Из дјетета које се скривало од погледа јавности израстао је у интелигентног, свестраног мултиталентованог мушкарца. Чак је научио одлично да свира низ инструмената као и да црта и резбари.


Хара кашаљ за који нема лијека, а доктори не могу утврдити узрок

Хара кашаљ за који нема лијека, а доктори не могу утврдити узрок

Када је напунио 20 година одлучио је како му је доста скривања па је отишао на сајам гдје је привлачио пажњу изгледом и вјештинама, и врло брзо је постао атракција.

Људи су вољели да гледају његове наступе. Изводио је мађионичарске трикове, добро баратао мачем, куглао је, пуцао, штрикао, волио је и лук и стријелу… Све што је радио, радио је одлично, врло професионално. Чак је сам израдио сав потребан алат и прилагодио га себи.

Звали су га “мали човјек из Нирнберга”

“Мали човјек из Нирнберга” прво је путовао и зарађивао по својој домовини, а затим је постао славан у цијелој Европи, чак је забављао и чланове краљевских породица. Након пропутовања кроз Данску, Низоземску и Француску, Бухингер се смјестио у Великој Британији.

Тамо је добро зарађивао јер су тамо људи били посебно фасцинирани оним што се тада сматрало “гротескним и наказним”.

На врхунцу златног доба “наказа” у викторијанском Лондону грађани су обилазили познате сајмове само да би својим очима видјели његову способност да, како је то описао један од посјетилаца 1731. године, “својим батрљцима постигне оно што многи нису могли толико добро да ураде ни рукама и ногама”.


Познати спортиста објавио фотку потпуно голе вјеренице свог ривала

Познати спортиста објавио фотку потпуно голе вјеренице свог ривала

Бухингер је остао да живи у Великој Британији, али наставио је да путује и наступа по цијелој Европи. Ипак, цртање и резбарење доносило му је главни приход током цијелог живота. Умро је 1740. године.

Јавност модерног доба за њега је чула 2016. године када је познати амерички мађионичар Ричард Џеј Поташ, познат под умјетничким именом “Рики Џеј”, организовао изложбу о њему.

Била је то заправо прва умјетничка збирка његових радова – цртежа, минијатурних резбарија, бродова у боцамаж, пише "Жена Блиц".


(Фото: Викимедија)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

  Упознаћемо вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста.

 • 13:25 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путописна авантура са потписом Бањалучанина Роберта Дацешина.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.