Vrsta bila proglašena izumrlom

Čudo u Indiji: Četiri mladunca geparda rođena prvi put poslije 70 godina

 • Извор: Телеграф
 • 30.03.2023. 22:30

U Indiji su rođena četiri mladunca geparda prvi put poslije više od 70 godina, nakon što je ta vrsta tamo proglašena zvanično izumrlom, prenosi BBC.

Indija je decenijama pokušavala da ponovo uvede velike mačke, a prošle godine je u sklopu plana dovela osam geparda iz Namibije, a jo 12 geparda donijeto iz Južne Afrike prošlog mjeseca.

Četiri mladunca rođena su u rezervatu za divlje životinje Nacionalnog parka Kuno od jedne od ženki koja je došla iz Namibije prošlog septembra.

Vjeruje se da su mladunci rođeni prije pet dana, ali su ih zvaničnici primjetili tek danas, a zvaničnik parka rekao je da su majka i mladunci dobro i da su svi zdravi.

Novi mladunci dolaze samo dva dana nakon što je jedan od preostalih osam namibijskih geparda umro u nacionalnom parku Kuno zbog otkazivanja bubrega.

Kada su prošle godine prevezeni u Indiju, to je bio prvi put da je veliki mesožder premešten sa jednog kontinenta na drugi i ponovo uveden u divljinu.

Тагови:
 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.