Vrsta bila proglašena izumrlom

Čudo u Indiji: Četiri mladunca geparda rođena prvi put poslije 70 godina

 • Izvor: Telegraf.rs
 • 30.03.2023. 22:30

U Indiji su rođena četiri mladunca geparda prvi put poslije više od 70 godina, nakon što je ta vrsta tamo proglašena zvanično izumrlom, prenosi BBC.

Indija je decenijama pokušavala da ponovo uvede velike mačke, a prošle godine je u sklopu plana dovela osam geparda iz Namibije, a jo 12 geparda donijeto iz Južne Afrike prošlog mjeseca.

Četiri mladunca rođena su u rezervatu za divlje životinje Nacionalnog parka Kuno od jedne od ženki koja je došla iz Namibije prošlog septembra.

Vjeruje se da su mladunci rođeni prije pet dana, ali su ih zvaničnici primjetili tek danas, a zvaničnik parka rekao je da su majka i mladunci dobro i da su svi zdravi.

Novi mladunci dolaze samo dva dana nakon što je jedan od preostalih osam namibijskih geparda umro u nacionalnom parku Kuno zbog otkazivanja bubrega.

Kada su prošle godine prevezeni u Indiju, to je bio prvi put da je veliki mesožder premešten sa jednog kontinenta na drugi i ponovo uveden u divljinu.

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.