ATV

Ноћна мора за свакога

Да ли је тачно да годишње у сну прогутамо осам паукова

 • Извор: спортспорт.ба
 • 06.12.2023. 06:02

Вјеровање да сваке године у сну прогутамо у просјеку осам паукова толико је постало укоријењено у популарној култури да многи људи то сада прихватају као чињеницу. Помисао на осмоножно створење које пузи по јастуку, пење нам се на лице и увлачи у отворена уста док спавамо је сигурно ноћна мора за свакога.

Реалност је, међутим, сасвим другачија: ми уопште не гутамо паукове.

Постоји неколико разлога зашто нам пауци не сметају у сну. Прије свега, ми смо изузетно велики у поређењу са њима, тако да нас они виде само као дио пејзажа.

Подједнако важно, паук који тумара по нашој соби уснулог човјека доживљава као апсолутно застрашујућу појаву, јер обично док спавамо правимо много буке док дишемо и док нам откуцава срце. Ови звуци стварају вибрације на које су пауци изузетно осјетљиви. Као резултат тога, вјероватно би на све начине покушали да нас избјегну.

Док размишљате о застрашујућој слици како вам паук улази у уста, размислите о сљедећем: да би један паук завршио у нашим устима био би потребан низ готово невјероватних догађаја. Шансе да вам паук упадне или уђе у уста чак и једном су скоро нула.

Тинејџери бацили Молотовљев коктел на огромног Дједа Мраза

Тинејџери бацили Молотовљев коктел на огромног Дједа Мраза

Постоји на хиљаде различитих врста паукова, а веома мали број живи у нашим домовима. Они који плету мрежу по нашим зидовима су углавном мали и потпуно безопасни. Наша отворена, влажна уста ни најмање им нису привлачна. И њима је потребан кисеоник тако да би им наша отворена уста изгледала као топла, влажна пећина препуна угљен-диоксида и паре.

Ако се то икада догоди, утјешите се сазнањем да ће прогутани паук упасти у желудачну киселину и угинути скоро истог тренутка, "без икаквих посљедица по нас“, наглашава Бил Шир, професор емеритус биологије и бивши предсједник Америчког арахнолошког друштва. 

"У ствари, само бисмо добили мало више протеина“, каже он.

Стручњаци признају да је могуће да паук упадне у наша уста док спавамо, али шансе су тако мале да су занемарљиве. Ако би вам се паук попео на лице док спавате, треперење осам сићушних ногу вјероватно би нас врло брзо пробудило.

Само мали број врста паукова дијели наше домове са нама, а већина њих више воли осаму. Живе у мрежама у мирним угловима или насељавају подручја у којима људи проводе мало времена, као што су подруми и тавани. Осим ако паук у вашем дому не представља непријатност или ако патите од тешке арахнофобије, ентомолози вас подстичу да га оставите на миру. Пауци могу бити веома корисни јер једу много мањих штеточина које нам могу загорчати живот.

Ко је израчунао да прогутамо осам паукова годишње?

Ова "чињеница“ да у сну прогутамо осам паукова годишње вјероватно потиче из чланка објављеног у једном часопису 1993. године који се бавио тиме како људи без задршке прихватају као чињенице информације које прочитају на интернету, без обзира колико се то чинило бесмисленим. Аутор је измишљену статистику о пауковима навео као необичан примјер, само да би видио колико ће се брзо то проширити као чињеница интернетом.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:15 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 15:00 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:50 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.