Srpska pravoslavna crkva

Danas je Sveta Melanija: Svako ko je u nevolji treba da joj se obrati ovim riječima

  • Izvor: Kurir
  • 13.01.2022.08:42

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju praznik posvećen hrišćanskoj svetiteljki iz 5. vijeka Prepodobnoj Melaniji Rimljanki.

Prepodobna Melanija Rimljanka rođena je u Rimu u bogatoj i uvaženoj porodici. Roditelji su je rano i na silu udali za izvjesnog Apinija, međutim, rodivši drugo djete Melanija se teško razboljela. Rekla je muži da će ozdraviti samo ako se zakune da će ubuduće s njom živjeti kao brat sa sestrom. Prema predanju, muž je to i učinio, a Melanija je ozdravila.

Ipak, porodicu je uskoro pogodila druga nesreća, oba djeteta su im umrla. Melanija i Apinije su nakon toga rasprodali su svoju imovinu i novac razdijelili siromašnima i crkvi. Putovali su po mnogim zemljama svuda čineći dobra djela i propovijedajući hrišćansku vjeru.

Melanija je sve vrijeme držala strogi post i često se molila. Imala je običaj da svake godine tri put pročita cijelo Sveto pismo. Do kraja života sa mužem je živjela kao sa bratom i prijateljem.

Svetiteljka je umrla 439. u 57. godini života. Do tada je već bila poštovana kao mudra i bogougodna žena, a iza sebe je ostavila dva manastira - muški i ženski. U Zrenjaninu postoji manastir Svete Melanije koji je njoj posvećen.

Iako je imala težak život pun nedaća i tuge Prepodobna Melanija je ostala istrajna u svojoj veri i ljubavi prema Bogu. Zato se danas uzima za zaštitnicu svih onih koje život stavlja pred teške odluke kušajući im volju. Kako bi iz ovoga izašli jači i nepomućene vjere, svako ko se nađe u nevolji trebalo bi na današnji dan svetiteljku da zamoli za pomoć i milost ovim riječima:

"U tebi se, mati, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, slijedila Gospoda Hrista. Djelima si učila prezirati tijelo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveta Melanijo, raduje se duh tvoj."

Sveta Melanija Rimljanka važi za zaštitnicu žena i djevojaka. Molitve njoj i Bogorodici, narod vjeruje, donijeće zdravlje i ljubav svakoj dami.

Tagovi: