ATV

Neobična situacija

Divovska raža potražila pomoć ronilaca

  • 12.07.2019. 22:25

Tri metra široku ražu, staru 30 godina, lokalni ronioci, turistički vodiči u laguni zaštićene zone Ningalu u Indijskom okeanu na obali Australije, dugo poznaju i nazvali su je Frekls (Pegava), ali nisu očekivali da i ona poznaje njih.

Dok je Džejk Vilton vodio grupu od nekoliko turista u vodama lagune, Frekls je doplivala do njega i počela da se vrti u krug, pokušavajući da mu pokaže da ima nešto na desnom oku.

Džejk Vilton je ubrzo podijelio snimak cijelog događaja

Vilton je spremno pritekao u pomoć i uklonio kuku koja joj se zabola u oko, dok je raža mirno čekala da on završi. Potom je Frekls mirno otplovila ka pučini.

Pomorski biolog Monti Hals, koji je cijelu operaciju pratio sa broda, ubijeđen je da je raža propoznala Viltona i tražila od njega pomoć.

"Džejk se toliko puta spuštao i peo, spuštao i peo, a ona je mirno stajala i nije se pomjerala, jer vjerujem da je znala da će joj on pomoći", objašnjava Monti.

Po mišljenju stručnjaka, da Vilton nije uklonio kuku koja se raži zabola u oko, ona bi sigurno ostala bez oka, a možda bi i uginula zbog infekcije.

Pomorski biolog, profesor univerziteta u Plimutu, misli da je ovo što se dogodilo vrlo neobično. Nije neuobičajeno da morske životinje, posebno sisari, ostvare interakciju sa ljudima, ali da dođu i traže pomoć, to je već krajnje neočekivano.

(RTS)

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм