SpaceX CEO

Elon Mask lansira satelit za reklamiranje u svemiru

  • Izvor: Agencije
  • 14.08.2021.16:12

Nakon što je napravio mrežu Internet satelita, Elon Mask planira da i dalje komercijalizuje zemljinu orbitu.

Naime, SpaceX CEO se udružio sa kanadskim startapom Geometric Energy Corp (GEC) u cilju postavljanja reklama u svemir. 

Prema izvještajima, Mask će finansirati startup s ciljem da se napravi satelit koji će funkcionisati kao bilbord u niskoj Zemljinoj orbiti. 

Plan je da se ovaj satelit već sljedeće godine pošalje u svemir sa SpaceX Falkon 9 raketom. 

Kada se bude postavio na svojoj poziciji, reklame će mu se bežičnim putem slati sa Zemlje. Satelit je nazvan CubeSat i posjedovaće veliki ekran na kome će se prikazivati reklame.

Naravno, ove reklame neće biti vidljive sa Zemlje. Kada se postavi u svoju orbitu, reklame na satelitu će biti snimane kamerom postavljenom na nekoj vrsti "selfi štapa" koji će biti pričvršćen na CubeSat. 

Video sa te kamere će biti stream-ovan uživo na različitim platformama kao što su YouTube ili Twitch. To će omogućiti svakom ko poželi da vidi sadržaj prikazan na ekranu satelita (i vjerovatno našu planetu u pozadini).

Osnivač Geometric Energy Corp-a želi da na ovaj način "demokratizuje svemir", time što će svima omogućiti da se reklamiraju u njemu. 

Da bi to omogućio, osmislio je automatizovani sistem rezervacije i prikazivanja reklama, koji se zasniva na pet tokena. Svaki od tokena definiše određeni aspekt na reklami – osvetljenje, boje, X i Y koordinate na ekranu, kao i vrijeme kada će reklama biti prikazana.
Tagovi: