Kavan, "najusamljeniji slon na svijetu", stigao u rezervat u Kambodži

  • 30.11.2020.22:08

Kavan, koji je dobio nadimak "najusamljeniji slon na svijetu" nakon što je godinama sam čamio u pakistanskom zoološkom vrtu, dočekan je danas u Kambodži skandiranjem budističkih monaha, a zatim je poslat na put u rezervat za životinje.

Kao i drugi putnici u ovo doba, Kavan je morao da se testira na kovid-19 prije avionskog leta. Nakon ukrcavanja, Kavan je za vrijeme sedmočasovnog putovanja dobio i 200 kilograma "grickalica", prenosi AP.

Navodi se da slon nije bio pod stresom tokom leta, jeo je hranu, pa čak i malo spavao stojeći u svom kavezu, rekao je Amir Halil, veterinar koji ga je pratio na letu i koji sarađuje sa "For poz" (Četiri šape), grupom za spašavanje životinja sa sjedištem u Beču koja je organizovala čitavu akciju.

Kavan, poklon Šri Lanke Pakistanu 1985. godine, živio je u zoološkom vrtu u Islamabadu sa svojom partnerkom Saheli, koja je uginula 2012. godine. Zoološki vrt je zapao u teška vremena, a uslovi su postali toliko loši da je sud u pakistanskoj prijestolnici naložio zatvaranje zoo vrta u avgustu.

Stanje mužjaka azijskog slona privuklo je svjetsku pažnju, uključujući i interesovanje američke pjevačice i glumice Šer, koja je bila uključena u njegovo spasavanje i boravila u Kambodži zbog dolaska Kavana.

Prema Fur Poz, vrlo je malo odraslih slonova ikada premješteno avionom, pa su pripreme bile mukotrpne.

Veterinari i stručnjaci za slonove koji rade za Četiri šape proveli su tri mjeseca u Islamabadu, trenirajući Kavana tri puta dnevno kako da bezbjedno i bez stresa uđe i izađe u njegov četvorotoni kavez, koji uključuje sistem koji može da primi do 200 litara urina.

Takođe je imao prekomjernu težinu zbog neprikladne ishrane od oko 250 kilograma šećerne trske svakog dana. Uz Halilovu pomoć, Kavan je u posljednja tri mjeseca izgubio 1.000 kilograma.

Kada se bude navikao na kontrolisano okruženje, Kavan će biti pušten u utočište za divlje životinje na sjeveru Kambodže, gdje oko 600 azijskih slonova živi u miru i spokoju, kažu lokalni zvaničnici.

Tagovi: