Neke nasmijala, neke naljutila

Knjiga iz 1923. savjetuje muškarce koga ne treba oženiti

  • Izvor: klix.ba
  • 25.09.2022.17:10

Moderna vremena podrazumijevaju neprestane promjene u svim sferama, pa tako i u pogledu muško-ženskih odnosa.

Upravo zbog te činjenice, pomalo bizarna knjiga iz 1923. gdje se muškarcima savjetuje koje djevojke “ne treba ženiti” nasmijala je korisnike interneta, a neke i naljutila.

Iako je napisana prije jednog stoljeća, knjiga R. Gerlinga “Djevojke koje ne treba ženiti”, očigledno je i danas u stanju izazvati mješovite emocije čitalaca koji se s njom susretnu.

Nekoliko njenih stranica sada je osvanulo na profilu Retroteke.

Između ostalog, u sadržaju knjige stoji da se nalaze “opomene i savjeti” za prvu ljubav te iznose “mane i vrline” mladeži sposobne stupiti u bračni život.

"Nek ispita ko se vječno veže – ludost je kraća, a kajanje duže", moto je ispisan u gornjem desnom uglu.

Autor se pobrinuo da čitaocima ponudi i koju ilustraciju, a već među objavljenim stranicama vidi se prikaz “šest profila glupih djevojaka”.

"Poznato je da su stvari ukusa različite, ali svakom ko hoće da se ženi savjetujem, da ne gledi samo u oči, već i u lice", njegov je savjet u prvoj rečenici.

Nije dugo trebalo da se skupe brojni komentari, a većina korisnika složila se kako su ih stranice nasmijale, prihvativši da su ovakvi savjeti “apsurdni”.

"Nažalost, nisam pročitao knjigu na vrijeme", našalio se jedan korisnik.

"Zamisli da se ovo izda danas… 746 udruženja bi diglo tužbe protiv autora jer je politički nekorektno, uvredljivo, seksistički, nastavi niz", takođe je jedan od komentara.

I dok su neki tražili “više stranica”, a neki tvrdili i da su im one trebale “prije par godina”, pojedini korisnici su knjigu shvatili i previše lično, pa su priznali da ih je ono što vide, čak i znajući da je iz davnih vremena, zgrozilo.

"Ova knjižica nije korisna nego ponižavajuća.. Upravo curama ova knjiga može otvoriti oči", napisala je jedna korisnica.

Poznato je da se cijela verzija knjige može pronaći na internetu, a autor je izdao iste savjete i za pripadnice ženskog spola, u verziji “Muškarci za koje se ne treba udavati”, prenosi Kliks.

Tagovi: