ATV

Mnogo faktora uključeno

Koliko dugo poslije Vaskrsa možete jesti jaja?

  • Izvor: Telegraf
  • 16.04.2023. 15:44

Pravljenje velike količine tvrdo kuvanih jaja za potrebe vaskršnje trpeze, ali i dekoracije se nekako podrazumijeva. Nikako ne možemo da utvrdimo tačno koliko će nam biti potrebno za konzumaciju, pa često skuvamo, ali i ukrasimo mnogo više od neke razumne količine. Ali da li ste znali da tvrdo kuvana jaja ne traju toliko dugo kao kutija svježih jaja u vašem frižideru?

Nakon što praznik prođe, htjećete da znate koliko dugo tvrdo kuvana jaja mogu da se jedu prije nego što se pokvare. Vjerovatno se čak i pitate koji je najbolji način da ih sačuvate.

Prema Upravi za hranu i lijekove, tvrdo kuvana jaja možete držati u frižideru do sedam dana nakon što su skuvana.

Osnovno pravilo je da bi jaja nakon kuvanja trebalo držati u frižideru, a ne u korpi na stolu, kako se kod nas često praktikuje, stoga postoji jedan veliki izuzetak za koji bi trebalo da znate - pravilo od sedam dana ne važi za vaskršnja jaja ako su jaja bila van frižidera duže od dva sata.

Nikada ne treba da jedete kuvana jaja koja su ostavljena van frižidera duže od dva sata, piše "Southern Living".

Ako primijetite plavo zelenu boju na granici između bjelanca i žumanca kuvanog jaja nema potrebe za brigu, jer je to samo znak da se jaje dugo kuvalo, a ne da je pokvareno, te ga slobodno možete jesti. Ukoliko ste vaskršnja jaja nakon kuvanja naglo hladili ledenom vodom znajte da tako bakterije mogu ući u jaje, a takva jaja morate pojesti najkasnije za dva dana.

Dakle ukoliko držite jaja na sobnoj temperaturi, pojedite ih isti ili najkasnije naredni dan, dok ona koja su sve vrijeme bila u frižideru su bezbjedna za jelo i do sedam dana.

Tagovi: