Pozirao sa naočarima

Kolorizovana fotografija Tita iz 1928. godine srušila internet (FOTO)

 • Izvor: B92
 • 06.12.2022.03:00

Fotografije iz prošlosti su važan dokaz i istovremeno sjećanje na druga vremena i ljude koji su tamo živjeli. Današnja tehnologija nam omogućava da mnoge crno-bijele fotografije oživimo, što je slučaj i sa Josipom Brozom Titom.

Instagram stranica Istorija u boji, koju prati preko milion ljudi, na svom profilu dijeli fotografije iz prošlosti u boji.

Kako se bliži kraj godine, počeli su da dijele listu objava koje su prikupile najviše lajkova tokom 2022. godine, a našla se i ona predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita na kojoj je pozirao sa naočarima.

Iako Tito izgleda kao maneken, to se ne poklapa sa okolnostima u kojima se nalazio na fotografiji. Na stranici se navodi da je fotografija predsjednika, koji je vladao zemljom od 1953. do 1980. godine, snimljena 1928. godine, kada je uhapšen zbog komunističkih aktivnosti.

Ipak, pojava jugoslovenskog predsjednika oduševila je stranu javnost, a neki su primijetili da njegov stil podsjeća na likove iz serije "Peaki Blinders" i čak sugerisali ko bi mu idealno pristajao da ga igra u filmu.

"Mislim da bi njegov lik odlično odgovarao Džoniju Depu", zaključio je neko u komentarima, prenosi B92.

Kolorizovani prikaz Tita potpisuje digitalni stručnjak Julius Bekman Jaskelajnen, a ranije ove godine prikupio je 27,9 hiljada lajkova na pomenutoj stranici, čime je zauzeo 12. mjesto među najpopularnijim objavama ove godine.

(Foto: Wikipedia)

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Serija: Slatke muke

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.