Ово нисте знали

Конзумирање кромпира може повећати ризик за настанак дијабетеса тип 2

  • 10.08.2025. 17:32

Ново истраживање доноси важну вијест свим љубитељима кромпира, начин припреме ове намјернице може значајно утицати и на ризик од развоја дијабетеса типа 2. Према студији објављеној у Д БМЈ, три порције пржених кромпирића седмично могу повећати ризик од ове болести за готово 20 посто.

С друге стране, особе које су јеле сличне количине куханог, печеног или пире кромпира нису имале знатно већи ризик. Научници  са Универзитета Харвард закључују како је главни проблем управо помфрит.

Кромпир је богат влакнима, калијем и витамином Ц, али садржи и велику количину шкроба, који се у тијелу претвара у глукозу. Због тога се дуго повезује с већим ризиком од дијабетеса типа 2, повишеног притиска и дебљања. Ово истраживање показује колико је начин припреме пресудан за наше здравље.

Студија на више од 200 хиљада људи

Истраживање је пратило прехрану више од 205.000 Американаца током више од 30 година. У том периоду је  код више од 22.000 испитаника дијагностикован дијабетес типа 2. У односу на оне који ријетко једу кромпир, особе које су га јеле најмање седам пута седмично имале су 12 посто већи ризик. Код оних који су јели пржене кромпириће три пута недељно, ризик је порастао на 20 посто, а код седам порција седмично на 27 посто.

Трудна Милица Тодоровић доживјела огромну непријатност усред емисије

Трудна Милица Тодоровић доживјела огромну непријатност усред емисије

Ендокринолог Кристобал Моралес препоручује да се предност даје цјеловитим житарицама те да се пржена храна, па и кромпир, конзумира ријетко.

Ограничења истраживања

Аутори истичу да студија има ограничења. Они који су јели више кромпира били су мање физички активни, имали су лошију прехрану и уносили више калорија, укључујући црвено месо и слатка пића. Иако су истраживачи те ствари узели у обзир, они су могли утицати на резултате. Такође, студија не доказује да помфрит изравно узрокује дијабетес, него упућује на повезаност.

Важан је шири контекст

Стручњаци напомињу да кромпир ријетко једемо сам, често се послужује уз црвено или прерађено месо, што такођер носи здравствене ризике. Према дијететичарки Диани Дíаз Ризоло, не треба осуђивати цјеловите намирнице без разматрања начина припреме и комбинација у којима их једемо.

Мерц наоружава Њемачку: Спомиње се и увођење регрутације

Мерц наоружава Њемачку: Спомиње се и увођење регрутације

Закључак стручњака је јасан, пржени кромпирићи спадају у високо прерађену храну и треба их јести умјерено, док су кухани, печени или пире кромпир здравија опција. Превенција дијабетеса типа 2 почиње здравим начином живота и уравнотеженом прехраном, пише euronews.com.



Пратите нас и путем Вибера

Тагови: