Zanimljivo

Medvjedi Uroš i Miša predviđaju koliko će trajati zima

  • Извор: Курир
  • 15.02.2023. 09:21

Kažu da se danas, na Sretenje, sreću i razdvajaju zima i ljeto, dani postaju duži, a noći kraće.

A da li se zima produžava ili je vrijeme za toplije dane, može da nam pokaže i ponašanje medvjeda. Upravo je jedan par medvjeda iz Beogradskog zoološkog vrta predvidio kakav nas ostatak zime čeka.

Na licu mjesta bila je novinarka Kurir TV Ivana Jovanović koja je razgovarala s biologom Beo zoo vrta Kristijanom Ovarijem. Prije početka razgovora Ivana je obradovala gledaoce viješću:

"Medvjedi Uroš i Miša su izašli prije nekih pola sata, završena je hibernacija što znači da stiže toplije vrijeme".

Na ovu informaciju nadovezao se biolog zaposlen u Beo zoo vrtu Kristijan Ovari.

"Ove godine su se medvjedi složili s našim meteorolozima i potvrdili prognozu da će biti toplije vrijeme. Treba reći da medvjedi u zoološkom vrtu ne spavaju pravi zimski san, pa u ovo doba izlaze kako bi jeli. Pitanje je da li se poslije doručka vratiti u brloge ili se neće uplašiti sijenke. Koliko vidim, dobro su raspoloženi i ostaće napolju", kaže Ovari.

O njihovim prognozama Ovari kaže da, koliko je njemu poznato, nisu omanuli, ali da je izazov kako će pogađati ubuduće zbog klimatskih promjena.

"Dosad nas nisu iznevjerili, ne znam da li imaju dil s meteorolozima. Mijenja se klima, ali za sada omanuli", dodao je Ovari.

Medvjedi Uroš i Miša su otac i sin, međutim, ne provode mnogo vremena zajedno, pa je Ovari dao pojašnjenje za ovakvo ponašanje.

"Medvjedi su vrlo samački raspoložene životinje, mužjak i ženka se sreću samo tokom parenja. Majka medvjedica je veoma brižan roditelj, brani svoje mečiće, ali ih najuri kad napune dvije godine. Oni još par mjeseci prate svoju majku, ali ona je nepokolebljiva, pa na kraju odustanu", objašnjava on.

Тагови:
  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок