Треба ли вам рецепт за торту која ће све оставити без текста, а затим изазвати опште одушевљење, а код неких неодобравање, не тражите даље, пронашли смо га за вас, јер ништа није као торта од бурека са јагњетином.
Торта од бурека није за свакога, јер није слатка него слана, а особа за коју је правите треба имати добру дозу смисла за хумор те поред тога бити увјерени месојед. Онај ко се упусти у припрему рецепта треба имати жицу не само за кување и печење, него и за украшавање, јер торта од бурека, ако ћете је правити по овом рецепту, на врху има још и малено декоративно јагње на ражњу, преноси Бљесак.инфо.
Мајсторица иза профила Луцина спиза, на којем се открио овај невјероватан и вирални рецепт признала је за Слободну Далмацију је да је најтежи дио припреме ове торте био израда јагњета. Како је цијела торта слана, није долазило у обзир користити фондан смјесу или чоколаду па се морала домислити од чега и како направити фигурицу.
Рјешење је нашла у комаду гауде који је стрпљиво резала ножићем у облик јагњета на ражњу. Жеравицу је направила од ситно сјецканог кикирикија обојеног сивом и црвеном прехрамбеном бојом.
Састојци
За бурек (потребно направити 2 комада)
800 г мљевеног меса
700 мл минералне воде
16 листова кора за пите
4-6 главица лука
10 кашика уља
4 кашичице соли
3 кашичице бибера (по жељи смањите количину)
За крему
500 г кајмака
500 г крем сира
200 г киселог врхња (20% м.м.)
мало млијека или јогурта (по потреби)
Припрема
За бурек попржите мљевено месо с насјецканим луком на дијелу уља. Добро уситните месо током пржења како бисте добили уједначену смјесу. Зачините сољу и бибером, а када се месо благо карамелизује, пробајте и по потреби додатно зачините.
Науљите округли калуп (промјера 24 цм), најбоље онај с одвојивим дном. Положите прву кору тако да рубови вире изван калупа. Преко ње ставите другу кору и неколико кашика надјева од меса.
Помијешајте преостало уље с минералном водом. Залијте надјев с мало припремљене текућине.
Трећу кору лагано згужвајте и положите тако да цијела стане у калуп. Поспите надјевом, залијте текућином и наставите слагати док не потрошите половицу надјева. Задњу кору ставите равно на врх, а затим рубове прве и друге коре преклопите према унутра како бисте све “упаковали”. Избоцкајте површину бурека ножем, прелијте мјешавином уља и минералне па пеците први бурек на 200 °Ц око 35-40 минута, док не добије лијепу златну боју.
Оставите га да се потпуно охлади, а с остатком кора и надјева поступите на исти начин.
За крему миксером мијешајте кајмак, крем сир и кисело врхње док не добијете глатку смјесу. По потреби додајте мало млијека или јогурта како бисте добили жељену мазивост.
Охлађене буреке спојите кремом у средини да творе један “торта” бурек, а остатком креме равномјерно премажите цијелу површину. Украсите по жељи и послужите одмах.