Posjeta festivalu mogla ga koštati života

Muškarac se probudio u kovčegu nakon što je živ zakopan

  • Izvor: Blic
  • 13.08.2022.11:28

Posjeta bizarnom festivalu u Boliviji, mogla je da košta mladića starog 30 godina strašne smrti, nakon što ga je nekoliko posjetilaca manifestacije, živog sahranilo.

Viktor Igo Mika Alvarez (30) iz Bolivije, prisustvovao je manifestaciji Festival Majke Zemlje u El Altu, u Boliviji, 5. avgusta, kada su ga, nakon velikog pijanstva, onesviješćenog, stavili u sanduk i navodno sahranili. Kako je ispričao za bolivijske medije, mjesto gdje je živ zakopan bilo je udaljeno 50 milja od mjesta održavanja, gradu Ačakačiju.

Na Festivalu Majke Zemlje ljudi se zahvaljuju Pačamami, boginji zemlje i plodnosti, gdje daju ponude, takođe poznate kao ‘sullu’. Jedan dio Bolivijca vjeruju da boginja ‘otvara usta’ za ponude u avgustu, a mnogi će dati bilo šta, od živih životinja do fetusa ovaca, kao i listove kakaoa i slatkiše.

kako pišu tamošnji mediji, navodno se još uvijek tokom čina poklona, žrtvuju i ljudi. Upravo zbog tog vjerovanja, Alvarez vjeruje da su ga drugi posjetioci zabave živog sahranili kao ‘sulua’, žrtvujući ga majci zemlji.

"Sinoć je bio predulazak na festival, išli smo na ples. A poslije se ne sjećam. Jedino čega se sjećam je da sam mislio da sam u svom krevetu, htio sam da ustanem da uriniram i nisam mogao da se pomjerim. Kada sam gurnuo kovčeg, morao sam da razbijem čašu koju sam imao i tako sam uspio da izađem. Htjeli su da me iskoriste kao sulu – rekao je on za bolivijske lokalne medije.

Međutim, kada je otišao u policiju, da prijavi kako je bio živ sahranjen, prema njegovim riječima, nije naišao na razumijevanje, te su mu navodno rekli da je bio previše pijan, prenosi Blic.