Шта кажу научници

Мушкарци нестају?

  • Извор: Б92
  • 01.03.2024. 14:18

Према најновијим сазнањима, чини се да хромозом Y нестаје а према ријечима научника, изумирање Y хромозома може да доведе до нових врста људи.

Не постоји особа која не зна да су сви ембриони технички женски до око 12 недјеље, када се активира ген на Y хромозому и када почиње развој мушкараца.

Међутим, чини се да Y хромозом није увијек био тако мали, и да заправо ту лежи проблем. Он се смањује и научници брину да би могао потпуно да нестане.

Професорка Џени Грејвс је једна од тих научника и управо је она објаснила све у чланку за “Конверзејшн”, на примјеру кљунара или платипуса.

Да ли бисте за овај ТВ дали 25.000 долара?

Да ли бисте за овај ТВ дали 25.000 долара?

"Код платипуса, XY пар је само обичан хромозом, са два једнака члана. Ово сугерише да су код сисара X и Y били обичан пар хромозома не тако давно. Заузврат, то мора да значи да је Y хромозом спао са око 900 до 55 активних гена током 166 милиона година колико су људи и платипуси еволуирали одвојено. То је губитак од око пет гена на милион година. Овом брзином, последњих 55 гена ће нестати за 11 милиона година."

Иако ово не звучи забрињавајуће, поједини научници тврде да би животни вијек Y хромозома могао да потраје и само неколико хиљада година.

Поред тога, људи нису једина врста која се суочава са кризом Y хромозома. Не једна, већ двије гране породице глодара су изгубиле своје Y хромозоме, али те породице и даље постоје и имају и мужјаке и женке.

Научници су имали више среће са три врсте бодљикавих пацова пронађених на неколико јапанских острва.

Спавање у овом положају утиче на здравље срца

Спавање у овом положају утиче на здравље срца

Док је већина гена са Y хромозома пацова премјештена негдје другде, било је потребно неко вријеме да се пронађе шта је постало замјена за гене који одређују пол.

Након секвенцирања генома пацова, открили су малу разлику на хромозому 3 (већина добија слова, а не бројеве) која је била присутна код свих мужјака, а ниједне код женки. Мистерија је ријешена.

Шта то значи за људе?

Научници кажу да се партеногенеза никада неће догодити код људи. Људима су за репродукцију потребне и женско јаје и мушка сперма, једно без другог једноставно не функционише.

Мајка питала дјечака шта је научио у вртићу, његов одговор је постао хит

Мајка питала дјечака шта је научио у вртићу, његов одговор је постао хит

То значи да је проналажење врста које су еволуирале да функционишу без Y хромозома одлична вијест.

"Налаз подржава алтернативну могућност а то је да људи могу развити нови ген који одређује пол", рекла је професорка Грејвс.

Али то можда и даље није тако једноставно.

"Еволуција новог гена који одређује пол долази са ризицима. Шта ако се више од једног новог система развије у различитим дијеловима свијета? Рат полних гена би могао да доведе до одвајања нових врста, што је управо оно што се десило волухарицама и бодљикавим пацовима. Дакле, ако би неко посјетио Земљу за 11 милиона година, могао би да не затекне ниједног човјека – или неколико различитих људских врста које су раздвојене њиховим различитим системима одређивања пола", навела је професорка Грејвс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: