Истраживачи из Цириха

Научници развили здравији начин прављења чоколаде

 • Извор: СРНА
 • 29.05.2024. 02:00

Истраживачи из Цириха кажу да су развили одрживији и здравији начин прављења чоколаде, грицкалице која је повезана са мастима колико и са емисијом угљеника.

Чоколада се традиционално прави са мањим удјелом зрна какаа, а новим приступом смањује се количина отпада од хране кориштењем више дијелова воћке какаа, од којих поједини служе као заслађивачи.

"У нашем процесу у чоколади се користе само компоненте какао махуна. Слатки укус је упоредив са традиционалном чоколадом, а нутритивна вриједност је побољшана већом количином влакана и смањеним садржајем засићених масних киселина", саопштио је тим који предводи Ким Мишра са Швајцарског федералног института за технологију у Цириху (ETH).

Оженио се најпознатији свјетски путник из Бањалуке

Оженио се најпознатији свјетски путник из Бањалуке

Поред тога, производња ове чоколаде могла би да "смањи кориштење земљишта и потенцијал глобалног загријавања у поређењу са просјечном европском производњом црне чоколаде", наводе научници.

Пошто зрна какаа чине релативно мали дио убраног воћа, површина земљишта и емисије гасова који доприносе ефекту стаклене баште повезане са овом културом су релативно високе, пренијела је агенција ДПА.

"Зато би веће кориштење других дијелова махуне какаа, као што су пулпа и љуска махуне, могло не само да допринесе диверзификацији прихода пољопривредника, већ и да смањи велики утицај на животну средину током фазе узгоја", објавили су истраживачи.

Аутори студије кажу да је, упркос неопходној додатној преради, овај рецепт за чоколаду у просјеку еколошки прихватљивији од конвенционалног.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.