Pojavila se fotografija

Ovo je čovjek s najdužim nosom na svijetu, bio je dugačak 19 centimetara

 • Izvor: klix.ba
 • 15.11.2022.19:48

Fotografija čovjeka koji je živio u 18. vijeku iznenada je postala popularna na društvenim mrežama, a prikazuje muškarca koji je bio vlasnik najdužeg nosa na svijetu, dugačkog čak nevjerovatnih 19 centimetara.

Osvanula fotografija čovjeka s najdužim nosom na svijetu, bio je dugačak 19 centimetara

Fotografija čovjeka koji je živio u 18. vijeku iznenada je postala popularna na društvenim mrežama, a prikazuje muškarca koji je bio vlasnik najdužeg nosa na svijetu, dugačkog čak nevjerovatnih 19 centimetara.

Nepregledan je broj neobičnih svjetskih rekorda koji su priznati u Ginisovoj knjizi, a koje se vežu uz ljudsko tijelo. Od najviše do najniže osobe, one s najdužim brkovima, noktima, trepavicama, do onih s najdužim rukama ili stopalima.

Međutim, ako ste se ikada zapitali ko je osoba koja ima najduži nos i kako on izgleda, onda će vas ova objava posebno zainteresovati.

Naime, najduži nos na svijetu pripadao je engleskom cirkuskom izvođaču Tomasu Vedersu. Njegova fotografija osvanula je na Twitter profilu Historic Vids, podsjetivši ljude iz današnjeg vremena na priču o muškarcu čiji je nos bio dugačak nevjerovatnih 19 centimetara.

Na fotografiji je zapravo prikaz voštane figure Tomasovog gornjeg dijela tijela, koji se nalazi u Riplijevom muzeju Believe It Or Not.

"Postoje istorijski izvještaji da je Tomas Veders, koji je živio u Engleskoj tokom 1770-ih i bio član putujućeg cirkusa, imao nos dug 19 cm", piše na zvaničnoj stranici Ginisove knjige rekorda.

Objava podijeljena na Twitteru postala je viralna, a brojni korisnici ostali su iznenađeni izgledom ovog muškarca.

Detalji Tomasovog života nisu poznati, međutim, vjeruje se da je cirkusant umro u Jorkširu u ranim 50-im.

Njegov nos bi se smatrao ekstremnim slučajem hipertrofije - medicinski naziv za nenormalno povećanje nekog organa, nekog njegovog dijela ili tkiva radi povećanja veličine stanica koje ga izgrađuju.

Da je Tomas daleko nenadmašiv u "utrci" za najduži nos na svijetu govori i činjenica da ovaj rekord, među živim osobama, trenutno pripada Turčinu po imenu Mehmet Ozjurek. Njegov nos ima 8,80 cm, a verifikovan je prije godinu dana, tačnije 13. novembra 2021. godine.

Tagovi:
 • 15:40 Serija: Dugo sam te čekao

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.