Pogledajte nove fotografije iz kratera Jezero na Marsu

  • 19.02.2021.22:24

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je na zvaničnoj Facebook stranici misije "Mars 2020" prve fotografije koje je rover ove svemirske agencije zabilježio tokom prvog dana boravka na Marsu, tačnije u krateru Jezero.

Prva fotografija koju je NASA objavila odnosi se na slijetanje rovera na površinu Marsa. Snimak je nastao iznad samog rovera, a fotografijom je uhvaćen momenat otvaranja padobrana na roveru nakon čega je uslijedilo spuštanje na površinu planete.

Druga, odnosno treća fotografija koje su objavljene na zvaničnom Facebook profilu, odnose se na roveror prvi "radni dan" na Marsu, odnosno u krateru Jezero koji je dobio ime po opštini u Republici Srpskoj.

"Otvoreni horizont, s toliko toga za istražiti. Jedva čekam da krenem", stoji u drugoj objavi sa Marsa.

Na trećoj fotografiji "Perseverance" je snimio kamenje koje se nalazi na Marsu.

"Obožavam kamenje. Pogledajte ovo koje se nalazi odmah pored mojih točkova. Jesu li vulkanskog ili sedimentnog porijekla? Koja priča stoji iza njih? Jedva čekam da saznam", naveli su iz NASA u objavi.

Perseverance je peti rover koji je NASA poslala na Mars nakon Pathfindera, Spirita, Opportunityja i Curiosityja, a sletio je u drevno korito jezera i deltu rijeke široku 45 kilometara koji se nalaze u tom krateru.

Zanimljivo, neka od korita koja vode do kratera Jezero nazvana su po rijekama u Bosni i Hercegovini, tačnije po Neretvi, Savi i Plivi.

"Mars 2020" je najambicioznija i tehnološki najsofisticiranija NASA misija na Crveni planet koja bi mogla ponuditi konačne odgovore na pitanje je li na Marsu ikada bilo života.

Previđeno trajanje misije na Marsu je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 2,7 milijardi dolara.

Tagovi: