Novi trend u Kini

Roditelji bebama stavljaju kacige kako bi im oblikovali glavu

  • Izvor: Index.hr
  • 25.01.2023.15:20

Novi trend među roditeljima u Kini je stavljanje kaciga bebama na glavu, što im navodno pomaže da njihova glava poprimi okrugli oblik.

Trend je pokrenut u oktobru prošle godine, kada su roditelji počeli kupovati kacige, koje podsjećaju na kugle za kuglanje, a namijenjene su bebama kojima je stražnji dio glave ravan.

Bebe moraju nositi kacigu nekoliko sati, a roditelji vjeruju da će tako njihova lobanja dobiti pravilan, okrugao oblik.

South China Morning Post objavio je izjavu majke koja je na forumu Xiaohongshu objavila detalje o korištenju “čudesne” kacige koja je navodno pomogla “ispraviti” oblik glave njene bebe.

U objavi pod naslovom “Ispravila sam bebinu glavu usprkos neslaganju porodice”, majka objašnjava da je svoju sedmomjesečnu kćerku odvela u medicinsku ustanovu kako bi joj napravili prilagođenu kacigu.

– Mislim da nošenje kacige ima istu funkciju kao i nošenje proteze, a to je da popravi dio tijela i učini ga ljepšim. Ja imam ravnu glavu i znam koliko je to bolno za žene koje drže do ljepote. Nošenje kacige je isto što i nošenje proteze. Ne želim da moje dijete odraste žaleći zbog oblika svoje glave – rekla je majka.

Kineski sajt Sohu navodi da takvi “proizvodi za korekciju” mogu koštati i do 4300 dolara, dok trgovački portal Taobao, kineska verzija Amazona u vlasništvu Alibabe, prodaje razne “uređaje za korekciju” kod dojenčadi.

Kaciga košta 15 dolara, a prostirke za spavanje, koje navodno sprječavaju da dijete spava u položaju koji uzrokuje ravnu glavu, oko 20 dolara.

Inače, ovakve kacige nisu novost. Nose se uslijed plagiocefalije do koje dolazi zbog povećanog pritiska na jednu tačku na glavici, poput ležanja na leđima.

Mnogima je ovo stanje poznatije kao sindrom zaležane glavice, a ne predstavlja opasnost.

Kacige kakve nose bebe koje se susreću s plagiocefalijom djeluju teško jer je bebina glava sitna, ali ne nanose im bol.

Sindrom zaležane glave može se prevenirati tako da se beba okreće na bok i stomak kako im glava ne bi sve vrijeme imala pritisak samo na jednom mjestu, piše Indeks.hr.

Tagovi: