Генијални Никола Тесла оставио је за собом безброј проналазака без којих данас вјероватно не бисмо могли да функционишемо. Водио је аскетски начин живота, којим је интригирао тадашњу јавност, а ни садашња много ствари везаних за њега не разумије.
Држао се и посебног режима исхране. Неке намирнице стављао је на пиједестал, друге избјегавао по сваку цијену, а један оброк је у његовом јеловнику заузимао врло високо мјесто.
''Прије свега, једемо превише, што сте сигурно чули и раније. Уносимо погрешне врсте хране и пијемо погрешне врсте течности. Већина штете наноси се преједањем и недовољним вјежбањем, што доприноси токсичним стањима у тијелу и онемогућава избацивање накупљених отрова'', истакао је Никола Тесла у једном интервјуу.
Био је висок, витак и виталан, до посљедњег овоземаљског часа. Човјек који је изумио 21. вијек говорио је да постоји много ствари које нас чине непродуктивним, а једна од њих је – лоша исхрана. Његов сестрић Сава својевремено је открио какве је навике у том домену имао. Можда је баш њима могао да захвали на дуговјечности, будући да је умро у 87. години.
''Не пије алкохол, не пуши, не узима кофеин, нити икакве друге стимулансе. Чак и шећер избјегава. Ујутру, послије купања и гимнастике, једе бјеланца од четири кувана јајета, млијеко и врло мало хљеба. У подне не једе ништа. Увече супу, много зеленог поврћа, на крају једну јабуку. Пије само воду.''
У интервјуу из 1935. Никола Тесла открио је да избјегава месо, јео га је тек двапут годишње, као и да је кромпир сјајан и да би га требало конзумирати бар једном дневно. Исхрана чувеног научника била је специфична, зато што се и у тој сфери држао гвоздених правила.
Поврће је сматрао неопходним, иако не садржи много протеина и не даје енергију. Чудесне намирнице за њега су биле и млијеко и јаја. Волио је шпинат и пиринач, избјегавао сир, а омиљени оброк била му је супа од целера и лука.
Благодети целера познате су од давнина. Захваљујући бројним здравственим бенефитима ово поврће једре зелене боје важи за супер-храну, да употријебимо модеран појам. Богато је витаминима, минералима и антиоксидансима, помаже у чишћењу организма, а то су тек неке од његових супер-моћи.
Углавном се конзумира у облику свјеже цијеђеног сока или смутија (чудесни еликсир Новака Ђоковића), а од овог сјајног поврћа можете припремити и укусну супу или чорбу.
Чудесна супа од целера и лука
Како изгледа омиљени оброк Николе Тесле? Можете га и сами припремити, брзо, лако и једноставно. Потребно вам је пет стабљика свежег целера, једна главица црног лука, мало першуна, два чена бијелог лука, со и бибер, вода.
За почетак, ситно исјецкајте црни лук и динстајте на маслиновом уљу, на благој ватри. Стабљике целера очистите, исијеците и ставите у 1,5 литра воде. Кувајте неко вријеме, па додајте динстани лук. Послије 20 минута ставите и першун.
Кувајте још 5 минута, затим проциједите, али сачувајте течност. Убаците све састојке у блендер заједно са два чена бијелог лука и миксајте док не добијете кремасту масу. На крају јој додајте чашу течности коју сте сачували, и зачините. По жељи, на крају можете додати и павлаку, преноси Жена Блиц.