Irska

Tužio poslodavca jer mu je "dosadno" na poslu, a prima ogromnu platu

  • Izvor: ATV
  • 01.12.2022.05:30

Finansijski menadžer u Željeznicama Irske Alister Mils tužio je svog poslodavca jer mu je dosadno na poslu.

On kaže da su mu dužnosti dramatično smanjene nakon što je prije da sada većinu svog vremena provodi na poslu čitajući novine, šetajući i jedući sendviče.

Mnogi se ne bi na to žalili, još kada se u obzir uzme njegova plata od 105.000 funti godišnje.

Mils je svjedočio na saslušanju u vezi sa tužbom prema Zakonu o zaštićenim otkrivanjima iz 2014. On navodi da je kažnjen kao uzbunjivač nakon što je govorio o tome kako je zabrinut oko nekih računovodstvenih pitanja kod željezničkog operatera 2014. godine.

"Rekao bih da ako imam nešto što zahtijeva da radim jednom nedjeljno, bio bih oduševljen", rekao je Mils Komisiji za odnose na radnom mjestu (VRC).

Iz Željeznica su rekli da razlog smanjenja obima njegovog posla nije to što je govorio "o poslovnim tajnama".

Milsov predstavnik, bivši šef ljudskih resursa i konsultant za industrijske odnose Džon Kinan, rekao je da je njegov klijent i dalje kažnjen zbog stalnog zaposlenja zbog navodnog smanjenja njegovih dužnosti, prenosi "Daily Mail".

Mils je svedočio da je dobio odgovornost za kapitalne budžete vrijedne oko 216.000 funti od početka milenijuma do ekonomskog kolapsa 2006. i 2007.

Dodao je da je izvještavao odbor Željeznica, učestvovao u nižim tijelima odbora i da je unaprijeđen 2010. godine.

Međutim, rekao je da su ga nakon toga "maltretirali", zbog čega je 2013. godine uzeo tromjesečno bolovanje.

Rekao je da se vratio na tu funkciju tek te godine nakon što se dogovorio sa kompanijom da će imati "isti status, isti staž i istu platu".

Mils je rekao da mu je isplaćena ista plata i rečeno mu je da će biti odgovoran kao finansijski menadžer koji vodi računa o dugu kompanije, fiksnoj imovini vrijednoj milijarde i pripremama izveštaja za vladu.

Rekao je da mu je to "u praksi" ostavilo da upravlja isključivo portfeljom duga vrijednim 6,9 miliona funti kada je počeo, koji je sada smanjen na 35.000 funti.

"Bilo je određenih problema sa dužnicima i vidio sam određene stvari. Pokušao sam da podignem crvene zastave svuda", rekao je Mils.

Kako kaže u martu 2014. pisao je izvršnom direktoru Željeznica da sačini izvještaj " dobroj namjeri", prije nego što je u decembru te godine, nakon što je aktiviran zakon o uzbunjivačima, ministru saobraćaja dostavio "zaštićene podatke".

On je rekao da mu je nakon sačinjavanja internog izvještaja oduzeta i odgovornost za pripremu statutarnog izvještaja Vladi.

"Počeo sam sa nečim što se činilo razumnim mandatom 2013. i 2014. Polako, ali sigurno je hakovano na ništa", rekao je on.

Rekao je da je bio "izolovan" na svom radnom mjestu u željezničkoj fabrici Inčikor u Dablinu skoro devet godina od kada je prvi put pokrenuo pitanje.

"Ili radim od kuće ili idem u kancelariju - dva dana kod kuće, tri dana u kancelariji", rekao je on komisiji za odnose na radnom mjestu.

"Ako odem u kancelariju, ulazim u 10 ujutro. Kupujem dvoje novinaa i sendvič. Uđem u svoju kancelariju, uključim računar, pogledam mejlove. Nema e-pošte povezane sa poslom, nema poruka, nema komunikacije, nema komunikacije sa kolegama. Sjedim i čitam novine i jedem svoj sendvič. Onda oko 10.30, ako postoji imejl koji zahtijeva odgovor, ja odgovaram na njega. Ako je sa tim povezan posao, ja to radim", ispričao je.

Rekao je da ide na ručak u 11.30 ili 12.30 i da provede "sat ili dva" šetajući oko Inčikora prije nego što se vrati na posao oko 14.30 ili 15.00.

"Ako nema šta da se uradi, idem kući", rekao je Mils.

"Plaćeni ste 121.000 evra (105.000 funti) za to što ništa ne radite?" pitao je jedan član Komisije.

"Da – kada kažem da ne radim ništa, mislim da ne koristim svoje vještine", odgovorio je podnosilac žalbe.

Mils je takođe rekao da mu je onemogućeno učešće u obuci i sastancima kompanije.

Tagovi: