Problemi za lidere

Zašto u Britaniji mnogi žale za radnim pravilima iz „kovid vremena"

 • Izvor: RTS
 • 16.03.2023.08:06

Više od trećine britanskih radnika dalo bi otkaz ako bi im bilo rečeno da se vrate na posao sa punim radnim vremenom iz kancelarije. Podaci sa mreže Linkdin, takođe pokazuju da se udio oglasa za posao „na daljinu“ smanjio u posljednjih deset mjeseci.

Više od trećine radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu reklo je da bi dalo otkaz ako bi njihov poslodavac zahtijevao da se vrate u kancelariju sa punim radnim vremenom, prema istraživanju koje pokazuje koliko se tržište rada promijenilo od prvog zatvaranja usljed kovida.

Šest od 10 zaposlenih razmišlja o promjeni posla ove godine, prema podacima koje je prikupio sajt za profesionalno umrežavanje Linkdin, iako je svaki peti iz te grupe rekao da će ostati na svojoj sadašnjoj ulozi ako se nastavi politika koja im omogućava da rade „na daljinu“ i fleksibilno.

Žene su posebno zainteresovane za veću fleksibilnost radnog mjesta, a više od polovine (52 odsto) izjavilo je da su napustile posao ili da razmišljaju o napuštanju posla zbog nedostatka fleksibilnosti, prema istraživanju koje je kombinovalo podatke Linkdina sa rezultatima višestrukih anketa radnika.

Odgovori radnika smatraju se dodatnim dokazom da će poslodavci morati da nastave da nude fleksibilnost svojoj radnoj snazi kako bi zapošljavali i zadržali osoblje, posebno tokom zategnutosti na tržištu rada.

U četvrtak sljedeće nedjelje navršava se tri godine od početka prvih mjera zatvaranja u Velikoj Britaniji, koje je sa sobom donijelo trenutno preseljenje kod kuće za mnoge radnike koji su ranije bili u kancelariji odakle su i radili.

Većina poslodavaca je usvojila hibridni model, čak i kada su pravila o kovidu ublažena, pa radnici dijele svoje radno vrijeme između svojih radnih stolova u kancelariji i druge lokacije što je uglavnom stan ili kuća.

Međutim, istraživanje pokazuje da se udio oglasa za posao na udaljenim pozicijama smanjio u poslednjih 10 mjeseci, pa je tako pao na skoro 11 odsto ukupnog broja u Velikoj Britaniji – što je pad od 30 procenata u poređenju sa godinom ranije.

Linkdin je otkrio da potražnja za „radnim mjestima na dealjinu“ nadmašuje ponudu u Velikoj Britaniji, pri čemu su takva oglašena radna mjesta primile više od petine (22%) prijava za posao u februaru. Ipak, skoro polovina (49%) čelnika kompanija u Velikoj Britaniji i inostranstvu reklo je da bi više voljeli da njihovi zaposleni češće rade iz kancelarije.

U februaru su američki radnici u onlajn prodavnici Amazonu kritikovali potez izvršnog direktora kompanije kada ih je zamolio, kao i njihove kolege širom svijeta, da se vrate u kancelariju tokom većeg dijela radne nedjelje, ili najmanje tri radna dana nedjeljno.

Endi Džesi iz te kompanije kaže: „Saradnja je lakša i efikasnija kada smo lično u kontaktu. Radnicima je lakše da uče jedni od drugih i da se osjećaju povezanije sa svojim kolegama kada dijele isti radni prostor.

Problemi za lidere

Amazon nije usamljena priča. Linkdin je krajem 2022. otkrio da skoro trećina (32%) kompanija želi da smanji dozvole zaposlenima da rade od kuće.

Ngaire Moies, Linkdinova menadzerka za Veliku Britaniju, rekla je da mnogi radnici ne žele da im posao bude onakav kakav je bio prije pandemije kovida: „Znamo da fleksibilnost donosi sve vrste prednosti – uključujući veliku motivaciju za zaposlene – što znači da je od ključne važnosti da poslodavci to uzmu u obzir kada je u pitanju privlačenje vrhunskih talenata. Međutim, to takođe stvara određene probleme za lidere, odnosno šefove, upravnike..."

Druženje sa kolegama može biti još jedna motivacija za radnike da češće posjećuju kancelariju. Skoro trećina (30%) zaposlenih u Velikoj Britaniji izjavila je da želi da uloži više truda u komunikaciji sa svojim kolegama ove godine, dok je sličan broj ispitanih izjavio da ipak planiraju da češće idu na svoje radno mjesto.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.