Savjeti

Ako se dobro najedete za doručak, da li ćete lakše izgubiti kilograme

  • Izvor: RTS
  • 15.09.2022.12:14

Doručak pojedi sam, ručak podijeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju – jedan je od savjeta o ishrani koji je već postao narodna izreka.

Neki od najpopularnijih savjeta o ishrani poslednjih godina su uglavnom usmereni na vremensko raspoređivanje obroka, uz tvrdnju da to pravi veliku razliku u broju kilograma koje ćemo izgubiti. Dugo se govorilo da ako želite da smršate, najbolje je da jedete obilan obrok na početku dana, a sve kasnije obroke smanjite.

Logika iza ove teorije je razumljiva, posebno imajući u vidu da skoro svaka ćelija u tijelu prati isti ciklus od 24 sata kao i mi. Cirkadijalni satovi se nalaze u cijelom tijelu i regulišu dnevne ritmove većine naših bioloških funkcija, uključujući metabolizam.

Zbog ovih metaboličkih ritmova, pojedini naučnici su ustvrdili da način na koji sagorevamo obroke varira u različito doba dana. Ovo polje istraživanja naziva se hrono ishrana i smatra se da ima veliki potencijal da doprinese poboljšanju zdravlja ljudi.

Obilan doručak i metabolizam

Dvije studije iz 2013. godine tvrdile su da konzumiranje više kalorija na početku dana i manje kalorija uveče pomaže da se izgubi na težinu. Ipak, velika nova studija je otkrila da iako relativna veličina doručka i večere utiče na osećaj sitosti i apetit, ona nema uticaj na metabolizam i gubitak težine.

Kako bi istražili vezu između veličine doručka i večere i njihovog uticaja na glad, tim istraživača sa univerziteta u Aberdinu i Sariju sproveo je kontrolisanu studiju na zdravim, ali gojaznim ljudima.

Učesnici su na po četiri nedjelje stavljeni na dvije vrste dijete – obilan doručak i skromna večera i obrnuto. Ručak je za obje grupe bio isti.

Istraživači su imali preciznu evidenciju svih obroka i tačno su znali koliko kalorija unose učesnici studije. Merili su im metabolizam, uključujući i praćenje količine kalorija koje su sagoreli.

Svi učesnici studije su se pridržavali oba uslova ishrane kako bi se efekat obroka mogao uporediti kod istih ljudi.

Istraživači su pošli od pretpostavke da će obilan doručak povećati sagorijevanje kalorija i gubitak težine. Umjesto toga, rezultati eksperimenta nisu otkrili nikakve razlike u tjelesnoj težini ili bilo kakvim biološkim pokazateljima potrošnje energije između dva različita obrasca uzimanja obroka.

Mere potrošnje energije uključivale su bazalni metabolizam (koliko kalorija vaše tijelo koristi u mirovanju), fizičku aktivnost i upotrebu određenog hemijskog oblika vode koji omogućava procenu ukupne dnevne potrošnje energije.

Takođe, nije uočena razlika u dnevnim nivoima glukoze u krvi, insulina ili lipida. Ovo je važno jer su promjene ovih faktora u krvi povezane sa metaboličkim zdravljem.

Ako obilno doručkujemo, bićemo manje gladni tokom dana

Istraživanje upućuje na zaključak da način na koji naša tijela obrađuju kalorije ujutru u odnosu na veče ne utiče na gubitak težine na način na koji je objavljeno u drugim studijama.

Jedina razlika koja je uočena je bila promjena u tome kako su učesnici samoprocjenjivali svoj osjećaj gladi i slične faktore, kao što je količina hrane koju su željeli da pojedu.

Tokom dana, ljudi koji su jeli obilan doručak prijavljivali su manji osećaj gladi. Ovaj efekat može biti koristan za ljude koji žele da izgube na težini, jer im pomaže da bolje kontrolišu glad i jedu manje.

Kao i sa svim istraživanjima, postojala su neka ograničenja za ovu studiju. Učesnici su samo četiri nedjelje praktikovali određeni obrazac obroka, a prethodna istraživanja su pokazala da se najveće razlike javljaju tek nakon ovog perioda.

Međutim, činjenica da se ni unesene ni sagorene kalorije nisu promijenile tokom četiri nedjelje pokazuje da je malo vjerovatno da bi se tjelesna težina promijenila da je studija bila duža.

Učesnicima u studiji je takođe bilo dozvoljeno da odaberu tačno vrijeme svakog obroka. Uprkos tome, postojala je zanemarljiva razlika među ispitanicima koji su primjenjivali bilo koji od obrazaca rasporeda obroka.

Hronolo ishrana ostaje zanimljiva oblast istraživanja i sve je više dokaza da vreme obroka može igrati važnu ulogu u poboljšanju zdravlja mnogih ljudi.

Međutim, najnovije istraživanje pokazuje da doba dana kada jedete svoj najveći obrok nije toliko važno za gubitak težine, kao što se ranije mislilo, prenosi RTS.

Tagovi: