Ishrana i mentalno zdravlje

Ako ste pod stresom izbjegavajte ovu hranu

  • Izvor: Agencije
  • 20.07.2022.16:05

Iako ima još mnogo toga da se otkrije o osnovnom odnosu između ishrane i mentalnog zdravlja, smatra se da su usko povezani.

Kako ishrana djeluje na raspoloženje?

Jedan od razloga zašto naš izbor hrane tako snažno utiče na naš mozak je taj što je naš gastrointestinalni sistem  zapravo veoma blisko povezan sa mozgom. U crijevima žive trilioni živih mikroba koji imaju mnoge funkcije u tijelu, kao što je sinteza neurotransmitera koji šalju hemijske poruke u mozak da regulišu san, bol, apetit, raspoloženje i emocije.

Postoje mišljenja da određeni načini ishrane mogu da pomognu u smanjenju simptoma depresije, anksioznosti i raspoloženja uopšte.

Tako se mediteranska ishrana smatra odličnom za one koji pate od depresije. Jedna studija je otkrila da je ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i mahunarkama povezana sa 10 odsto manjim izgledima za simptomima depresije, piše Healthline.

Da biste slijedili mediteransku ishranu, povećajte unos voća, povrća, riba, oraha, mliječnih proizvoda, piše Magazin Novosti.

Stres i anksioznost

Savetuje se da ograničite alkohol, kofein i slatku hranu. Istraživanja su uočila korelacije između anksioznosti i visokog unosa zasićenih masti, malog unosa voća i lošeg kvaliteta ishrane u cjelini.