Љето је вријеме одмора и путовања, а храна која може да се пазари на улицама на тим дестинацијама често је примамљива и пожељна, јер много открива о локалном становништву и њиховим укусима. Она пружа јединствен увид у традицију и гастрономију мјеста, често боље него скупи ресторани. Иако постоји ризик од тровања храном, посебно због високих температура, постоје савјети који могу знатно умањити те здравствене ризике.
Љетња путовања често воде у нове градове и културе, гдје ''стрит фуд'' мириси маме на сваком кораку. Не можемо да одолимо гиросу, пљескавицама, такосима, кебабу, сладоледима, колачима. Брза, приступачна и пуна укуса, ова храна је многима први контакт са локалном кухињом, али ту вреба и потенцијала опасност од тровања храном, па да не би до тога дошло, треба имати у виду сљедеће:
Предност флашираној води
Користите флаширану воду, па чак и за прање зуба, јер вода из чесме у многим земљама може бити контаминирана. Избјегавајте коцке леда у пићима, осим ако сте потпуно сигурни да су направљене од пречишћене воде.
Ако је дуг ред, то је добар знак
При избору мјеста за јело, дајте предност уличним тезгама са великим бројем муштерија, јер висока фреквенција указује на свеже припремљену храну и добар промет. Што веће гужве код мјеста са храном, то боље, јер редови обично указују на добру храну.
Једите у исто вријеме када и локалци
Неке тезге припремају храну унапред и држе је сатима на собној температури – што није безбједно. Ако једете кад и гдје сви остали, посебно локалци, добићете храну која је управо припремљена, свјежа и топла. Брз промет значи мањи ризик од бактерија, а и бољи укус, пише Номадик Фудист.
Опрез са воћем, поврћем и сосевима
Воће је у реду ако можете сами да га огулите, а сирово поврће обично се пере у води са чесме, па ту може да лежи велики ризик. Што се тиче сосева, често могу бити направљени од састојака који су веома кварљиви, посебно због високих темература.
Једите термички обрађену храну
Врућа храна је безбједнија, јер високе температуре убијају већину патогена. Ипак, пазите и избјегавајте недовољно термички обрађено мјесо – не носи само бактерије, већ и паразите, што може изазвати озбиљне здравствене проблеме.
Увијек обратити пажњу на хигијену
Тровања храном се повезују са коришћењем хигијенски неисправних намирница, непридржавања хигијенских мјера приликом припреме хране, неадекватним чувањем намирница, као и припремањем хране. Нарочито погодна храна за разможавање бактерија и потенцијане проблеме је храна животињског поријекла: месо, јаја, млијеко, млијечни производи, као и риба и плодови мора, али и поврће и воће, уколико се добро не оперу прије конзумирања.
Први симптоми тровања се могу јавити 30 минута до 3 дана након конзумирања контаминиране хране: мучнина, повраћање, учестале столице, болови, грчеви у стомаку, главобоља, повишена тјелесна температура, малаксалост, упозоравају на сајту Градског завода за јавно здравље Београд, преноси РТ Балкан.