У народној медицини за разне болести препоручује се чај од петељки трешања у различитим варијацијама. Зато не бацајте петељке, већ их осушите и спакујте у папирне врећице, могу вам затребати.
Трешње се састоје из протеина, угљених хидрата и врло мало масти. Од витамина у највећој мјери садрже А и Ц витамине, а осим тога добар су извор и витамина Б1, Б2, Б3 и Б6. Пуне су калцијума, калијума, гвожђа, магнезијума и цинка, а у њиховим сласним плодовима има доста фолата, те се нарочито препоручују трудницама.
Откривамо вам код којих тегоба може да помогне чај од петељки трешања:
Против болести бубрега и мокраћних канала треба шаку петељки трешања скувати у литри воде. Петељке се кувају два минута од тренутка када вода проври. Онда се чај остави да мало одстоји, проциједи и пије незаслађен повремено у току дана у гутљајима.
Против бубрежних каменчића такође треба пити чај од трешњиних петељки. Чај се припрема тако што се кашичица петељки прелије са 200 грама воде или млијека и кува један до два минута. Затим се чај остави да одстоји поклопљен пет минута, а онда проциједи и пије три пута на дан.
Против срчаних тегоба треба уситнити 25 грама коштица трешње, а затим их ставити у 80 милилитара јаке ракије. Овако добијен садржај треба оставити да одстоји десет дана на умјереној температури. Од добијене тинктуре треба пити два пута на дан пет капљица.
Против реуме треба осам дана узастопно пити сок од свјежих трешања. Сок се пије три пута на дан по једна чаша.
За уклањање физичке и умне исцрпљености треба, три пута на дан, појести по 250 грама овог воћа.
Потребно је
- 30 до 50 г петељки трешања
- литар воде
- ½ кг трешања.
Петељке прелијте хладном водом и поклопите. Послије 12 минута на тихој ватри загревајте десетак минута па прелијте цијеле плодове трешње. Послије 20 минута проциједите кроз газу и пијте по два децилитра, пет пута дневно.
Најновије
Најчитаније
22
36
22
24
22
16
22
09
21
55
Тренутно на програму