Деменција је једна од најизазовнијих болести модерног доба, а број обољелих широм свијета стално расте.
Стручњаци упозоравају да уз правилну његу мозга, која укључује менталне вјежбе, физичку активност и здрав начин исхране, веома је важно знати и које намирнице треба избјегавати.
Научна истраживања показују да одређене врсте хране могу да повећају ризик од развоја деменције и убрзају пад когнитивних функција.
Намирнице које могу да повећају ризик од деменције:
Прерађено месо
Прерађено месо, као што су салама, кобасице и друго, садржи висок ниво натријума и транс-масти, што штети кардиоваскуларном систему. Истраживање објављено у часопису Неурологи показало је да особе које дневно конзумирају више од четвртине порције црвеног меса имају за 13 одсто већи ризик од развоја деменције.
Ултрапрерађена храна
Храна богата додатим шећерима, конзервансима, вјештачким бојама и другим хемијским адитивима назива се ултрапрерађеном храном. Студија из 2022. године, објављена у ЈАМА Неурологи, указује да људи чији дневни унос калорија више од 20 одсто долази из овакве хране, имају за 25 одсто бржи когнитивни пад.
Љута храна
Особе које конзумирају више од 50 грама чили папричица дневно изложене су готово двоструко већем ризику од губитка когнитивних способности.
Алкохол
Истраживање објављено 2023. године у ЈАМА Нетворк Опен показало је да умјерена конзумација алкохола, односно једно пиће дневно, може да смањи ризик од деменције за 21 одсто. Међутим, они који пију три или више пића дневно, имају повећан ризик за 8 одсто.
Вјештачки заслађена пића
Такође, особе које дневно конзумирају барем једно вјештачки заслађено пиће имају три пута већи ризик од развоја деменције.
Додати шећери
Прекомјеран унос шећера повезан је с отпорношћу на инсулин, што може негативно да утиче на мождане функције. Особе које недјељно пију између један и седам заслађених напитака имају значајно већи ризик од развоја деменције.
Препоручена прехрана за очување когнитивног здравља
Како би смањили ризик од деменције, стручњаци препоручују исхрану богату:
- Свјежим воћем и поврћем
- Интегралним житарицама
- Махунаркама
- Орашастим плодовима и сјеменкама
- Масном рибом попут лососа и скуше.
Нутриционисткиња Ерин Палински-Ваде наглашава да храна богата влакнима, здравим мастима и антиоксидансима може да заштити мозак од оксидативног стреса и упалних процеса који су главни фактори у развоју деменције.