Otkrivamo

Da li je slanina zaista zdrava i da li se od nje dobija holesterol

 • Izvor: ATV
 • 15.03.2023.17:24

Da li smijemo da jedemo slaninu za doručak ili večeru? Koliko je zdrava i da li ćemo od nje dobiti holesterol?

Srbi su narod koji obožava slaninu i u čijoj su tradiciji jela koja sadrže svinjsku mast. Ali koliko je slanina zdrava i kako utiče na naše zdravlje?

Jedan od razloga zašto je slanina tako nezdrava je so.

Prije sušenja, slanina 7 dana treba da stoji potopljena u so, nakon čega se dimi. Slanina koju kupujemo u prodavnici nije istog kvaliteta kao ona koju će, možda, osušiti vaš deda, zato se ta dva proizvoda ne mogu ni porediti, piše Stil.

Ako sušite slaninu za sebe, onda ćete vjerovatno obratiti pažnju da to bude najkvalitetnije meso sušeno i obrađeno po svim zdravstvenim standardima.

Druga problematična stavka slanine za mnoge je masnoća. Slanina se sastoji od oko 50% mononezasićenih masti. To je ista masna kiselina koja se nalazi i u maslinovom ulju, pa se generalno smatra "zdravom za srce".

Ako odbacimo masnoće i so, ostaje nam još holesterol.

Naučnici sada kažu kako holesterol iz slanine predstavlja veoma mali procenat holesterola koji se nalazi u krvi.

Iako visok unos zasićenih masti može povećati određene faktore rizika za srčana oboljenja, studije nisu uspjele da otkriju bilo kakvu dosljednu vezu između unosa zasićenih masti i bolesti srca.

Svinjetina je bogata mnogim hranljivim materijama, uključujući proteine i nekoliko vitamina. Isto važi i za slaninu.

Međutim, sve je u količini. Slanina će biti zdrava za vas ako je unosite u ograničenimi količinama. Tajna je u balansu.

Tagovi:
 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.