zdravlje zuba

Da li zube treba prati prije ili poslije prve jutarnje kafe

  • Izvor: novosti.rs
  • 18.12.2021.11:37

Kada ujutru ustanete u svom domu, da li se zaputite pravo ka aparatu za kafu ili se odmah uputite da perete zube? Nije svejedno koju stvar prvo obavljate.

Zapravo, posebno je opasno po zdravlje zuba što mnogi ljudi imaju običaj da čim otvore oči uzmu gutljaj kafe, pa da se tek nakon toga odluče na pranje zuba, tek zato da ih ne peru dva puta. Ovo je ozbiljan problem jer se zubi moraju prati prije ispijanja kafe, jer ćete upravo tako spriječiti nakupljanje mrlja. Ako ih operete, te mrlje neće imati za šta da se zalijepe i biće ih mnogo manje.

Kiselost koja se stvara ispijanjem kafe čini gleđ osjetljivijom na bilo kakva oštećenja, ali ako operete zube prije kafe, to ćete spriječiti. Zapravo, zube nakon kafe ne morate prati ponovno, dovoljno je samo da ih isperete vodom.

Pranjem zubi nakon ispijanja kafe samo utrljavate kiselost u zube što može samo uzrokovati štetu u vaše zube učiniti osjetljivijima. Za one koji jednostavno ne mogu zamisliti da ne peru zube nakon prve kafe, stručnjaci savjetuju da pričekate barem 30 minuta prije nego četkicu uzmete u ruke.