Paragvaj

Dječak kašljao tri mjeseca - ljekare šokiralo ono što su mu našli u plućima

  • Извор: Агенције
  • 23.05.2023. 14:10

Kašalj (lat. tussis) predstavlja automatski, prirodni refleks (bez čovjekove volje) koji pomaže da se iz disajnih puteva izbace sekret, razni iritansi, strane čestice i mikroorganizmi.

Kašalj se sastoji od tri faze: udisanja, izdisanja te automatskog otpuštanja zraka (s ili bez sekreta) iz pluća, obično popraćenog prepoznatljivim zvukom. Adekvatno liječenje zavisi od uzroka, a uvijek na umu valja imati i mjere sprečavanja širenja zaraznih bolesti.

Ljekari u Paragvaju, pak, ostali su zbunjeni kašljem petogodišnjeg dječaka, koji je trajao tri mjeseca. Bili su zapanjeni kad su konačno otkrili razlog, piše "Slobodna Dalmacija".

Dječak je, naime, patio od jakog kašlja od decembra 2022. godine i tek nakon što se nije smirivao duže vrijeme, roditelji su ga odveli kod doktora, koji ga je uputio specijalisti.

Dok su doktori obavljali opsežne provjere kako bi otkrili šta se događa i zašto kašalj ne prestaje mjesecima, pronašli su metalni predmet u dječakovom lijevom plućnom krilu.

Rendgenski snimci su, naime, otkrili da dječak ima metalnu oprugu u plućima. Prebačen je u Nacionalni institut za respiratorne bolesti na hitno liječenje.


Kćerka i otac brinu o 500 ovaca, pomaže im i magarac Bakir

Kćerka i otac brinu o 500 ovaca, pomaže im i magarac Bakir

Ondje je operisan i uspješno mu je uklonjena metalna opruga.

Dr Karlos Morinigo je izjavio kako je operativni postupak bio komplikovan zbog vremena tokom kojeg je strano tijelo ostalo zaglavljeno u dječakovim plućima, kao i štete koju je prouzrokovalo u tom periodu.

Uprkos tome što je prouzrokovalo, kako su doktori ustvrdili, "vjerovatno smanjenje kapaciteta pluća", dr Morinigo je izrazio očekivanje da će se stanje vjerovatno poboljšati kako dječak bude rastao.

Doktor je objavio fotografiju pluća uz poruku: "Tri mjeseca kašlja. Nikad ranije nije bio odveden doktoru. Jadno malo stvorenje."

Takođe je uputio poruku roditeljima da budu posebno oprezni oko manje djece, te da ne oklijevaju oko odvođenja doktoru kad se pojavi nesvakidašnji, dugotrajniji problem.

Ako vaše dijete normalno jede, pije, diše, te nema zvukova zviždanja, kašalj obično nije razlog za brigu. Djeca mlađa od šest godina ne bi smjela uzimati lijekove protiv kašlja i prehlade bez recepta, osim ako te lijekove nije uključio njihov ljekar, dodaje se u tekstu.

Za svaki kašalj koji traje duže od sedmicu ili kraće, ako ga prate druge poteškoće, obavezno dijete odvedite doktoru.

Тагови: