Specijalista endokrinologije

Doktor Marko Semiz za ATV objašnjava: Šta je menopauza i kako prepoznati simptome

  • Извор: АТВ
  • 03.08.2023. 11:13

Menopauza je neizbježan, očekivani i potpuno fiziološki period u životu svake žene, možemo slobodno reći, treći period svake žene koji nastaje nakon 50. godine života, rekao je za ATV doktor Marko Semiz, specijalista endokrinologije.

Menopauza se karakteriše sa prestankom menstrualnih krvarenja, odnosno, smatra se da menopauza nastaje godinu dana nakon posljednje registrovane mensutracije. Doktor Semiz kaže da mnoge žena prolaze same kroz period menopauze, bez pomoći i edukacije te proživljavaju određene tegobe za koje nemaju odgovor.

„To je period velikih promjena u tijelu svake žene, hormonskih , organskih, psihičkih, socijalnih. Prethodi mu period perimenopauze, to je period tranzicije, izmjena u hormonskom balansu organizma, pogotovo disbalan između estrogena i progesterona, dva najvažnija ženska hormona“, pojašanjava ovaj stručnjak.

Govoreći o postmenopauzi, Semiz je rekao da taj termin on lično ne voli i da se sve manje koristi i u svjetskoj litereturi.

„Jer on podrazumijeva nešto nakon nečega, a rekli smo da je menopauza trajno stanje, kada žena uđe u njega, to je period koji traje do kraja života“, ističe doktor.

Nekim ženema se dešava i prijevremena menopauza, a doktor Semiz pojašnjava da je to poseban klinički entitet te da je termin „rana menopauza“ poprilično odbačen.

„Tendencija je da se to stanje naziva rana slabost ili rana insuficijencija jajnika, skraćeno POI, i nastaje prije 40. godine. Radi se o ženama koje bi trebalo da budu u reproduktivnom dobu, zapravo je to i najčešći razlog zašto dođe do dijagnoze jer se te žene jave ljekarima iz nemogućnosti da ostanu u drugom stanju“, kaže doktor Semiz.

Sama menopauza ima najavni period, peripauza, koji kreće već promjenama u kvalitetu menstrualnih ciklusa, praćeno hormonskim disbalansom  a manifestuje se pojavom valunga, neobjašenjih promjena raspoloženja, noćnog znojenja, slabog sna, često buđenje u toku noći i nemogućnost dugačkog sna. Za razliku od toga, menopauzu karakteriše potpuni izostanak menstrualnih ciklusa

„Neće svaka žena imati izražene simpotome, i ne liječimo svaku menopauzu, ali treba imati u vidu da je životni vijek ljudi, globalno, jako produžen u posljednjih pedest godina. Imate sada situaciju da će žena pola svoga života provesti u menopauzi. Ako se menopauza ne toleriše dobro, ako su simpotomi izraženi, ako postoji komplikacija menopauze, kvalitet života tih žena je jako loš. Imate žene koje se nadaju da će valunzi proći, da će se koncentracija poboljšati, to se vrlo rijetko desi, ako traje tokom više godina“, istakao je Semiz.

Tada se, kaže doktor Semiz, pribjegava liječenju i ono počiva na tome da se nadoknadi ono čega nema.

„U menopauzi jajnik gubi svoju sposobnost proizvodnje estrogena, imamo manjak estrogena, što u osnovi i jeste problem. Estrogen je tokom života zaštita žene, bedem, zid koji je brani od svih negativnih uticaja. Kada ga nema, žensko tijelo je izloženo svoj sili mogućih problema. To liječimo kombinacijom prirodnih estrogena i progesterona, postoje različiti modeli liječenja, tablete, sprejevi, gelovi, flasteri. Svaka žena je individualna, svaki pacijent je individualan, i pristup je potpuno individualan. I slušamo pacijente, šta je to što ona želi da postigne svojim liječenjem“, pojašnjava doktor.

Opširnije o menopauzi i liječenju pogledajte u video prilogu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: