Може доћи до гушења

Човјек умро од уједа стршљена: Бањалучки Дом здравља издао савјете

  • Извор: СРНА
  • 09.07.2024. 12:24

Ујед стршљена представља опасност за људе склоне алергијским реакцијама, најопаснији су уједи у предјелу главе и врата, јер може доћи до гушења и такве особе одмах треба да затраже љекарску помоћ, речено је Срни у Служби породичне медицине Дома здравља у Бањалуци.

Начелник Службе Косана Станетић рекла је да се приликом уједа јавља јак бол, црвенило, свраб и оток, који пролази око сат времена након уједа, осим код алергичних особа.

- Уједи стршљена посебно су опасни код особа склоним алергијским реакцијама, а код посебно осјетљивих особа може се развити и најтежа алергијска реакција – анафилактички шок, која је животно угрожавајуће стање - објаснила је Станетићева.

Мушкарац умро на кућном прагу од уједа стршљена

Мушкарац умро на кућном прагу од уједа стршљена

Она је додала да се пацијенти са таквим алергијским реакцијама жале на отежано дисање, мучнину, повраћање, дрхтавицу и повишену тјелесну температуру, те да је код оваквих пацијената неопходна хитна љекарска помоћ.

- Први корак након уједа стршљена је да се убодени дио тијела подигне у односу на труп, да би се на тај начин спријечило ширење отрова. Уколико је жаока остала у кожи, најбоље је одстранити равним ножем, а не пинцетом да би се избјегло истискање отрова - каже Станетићева.

Осим фармаколошке терапије, Станетићева је навела да многе особе примјењују и природна средства за ублажавање симптома насталих након уједа стршљена, најчешће хладне облоге, а есенцијална уља метвице и лаванде користе против бола и свраба.

Станетићева је рекла да се у народној медицини, као средства за ублажавање тегоба, препоручују и масти од гавеза и невена, а превентивно се препоручује кориштење средстава за заштиту од уједа инсеката.

Подсјећамо, четрдесетпетогодишњи мушкарац из Србије умро је јуче од уједа стршљена. Њега је, како јављају медији, стршљен ујео за врат, након чега је човјек преминуо на кућном прагу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: