ATV

Drveće u vašoj ulici smanjuje rizik od depresije

  • 29.01.2021. 13:03

Stabla u ulici u kojoj živimo mogu uticati na smanjenje rizika od depresije i potrebe za antidepresivima, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Mnogobrojne studije već su pokazale da životna sredina može snažno uticati na mentalno zdravlje, pa je njemački istraživački tim pokušao da procjeni mogu li svakodnevni predmeti kojima su ljudi okruženi, poput stabala pored kojih prolazimo kad izađemo iz kuće, imati pozitivan uticaj, prenosi Indipendent.

Naučnici su analizirali podatke prikupljene od 10.000 stanovnika Lajpciga u Nemačkoj i otkrili korelaciju između broja stabala u ulici u kojoj živimo i antidepresiva prepisanih pacijentu.

Veći broj stabala drveća na manje od 100 metara od nečije kuće dovedena je u vezu sa manjim rizikom od potrebe za antidepresivima, navode istraživači.

Korelacija je bila posebno uočljiva kod ugroženijih grupa kod kojih postoji veća vjerovatnoća da će im u Njemačkoj biti prepisani lijekovi protiv depresije.

Vodeća autorka studije dr Melisa Marseles istakla je da otkriće njenog tima sugeriše da drveće u ulici ili okolini mjesta stanovanja, čak i na maloj, dostupnoj javnoj zelenoj površini, može pomoći da se smanji jaz u zdravstvenim nejednakostima između ekonomski različitih društvenih grupa.

„Ovo su dobre vijesti jer je drveće u ulici relativno lako posaditi i njihov broj se može povećati bez mnogo napora u planiranju“, istakla je dr Marseles.

Istraživači kažu da osim koristi za mentalno zdravlje, više drveća u našoj neposrednoj okolini takođe može doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena.

„Naša studija pokazuje da je priroda koja se nalazi blizu kuće – biodiverzitet koji vidite kroz prozor ili kada šetate ili se vozite na posao, u školu ili u kupovinu – važna za mentalno zdravlje“, dodala je doktorka Dajana Bouler, koja je u timu bila zadužena za analizu podataka.

Naučnici se nadaju da će njihovo istraživanje podstaći nadležne u više gradova da sade drveće u urbanim sredinama.

Projekat su sproveli Helmholcov centar za istraživanje životne sredine (UFZ), Nemački centar za integrativna istraživanja biodiverziteta (iDiv), Univerzitet u Lajpcigu i Univerzitet „Fridrih Šiler“ u Jeni.

Тагови:
  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм