Stručnjaci

Evo koliko vam je sna zapravo potrebno

 • Izvor: Telegraf.rs
 • 27.12.2022.10:06

Jedno od najčešće postavljanih pitanja u vezi sa zdravljem je koliko nam je zapravo sna potrebno da bismo bili zdravi?

Neke noćne ptice ubjeđuju sebe da im je potreban minimum sna i često poriču nedostatak sna, dok drugi znaju da spavaju daleko više nego što je preporučeno.

A uz to su i jedni i drugi i dalje umorni. Koliko je sati sna idealno za prosječnu odraslu osobu?

Prema pisanju portala "Prevention", stručnjak za spavanje Džeklin Grin, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Jejl, odjeljenje za plućnu, intenzivnu njegu i medicinu spavanja, kaže da spavanje ima tendenciju da varira u zavisnosti od starosti osobe i da se uvijek prestavlja u "rasponu", pošto su individualne potrebe različite. To znači da idealna količina sna za ljude srednjih i starijih godina neće biti ista kao za tinejdžere. Ova razlika je vjerovatno zbog hormona mozga melatonina, koji tinejdžeri oslobađaju kasnije u toku noći, za razliku od djece i odraslih.

"Uopšteno govoreći, prosječnoj odrasloj osobi treba od sedam do devet sati sna po noći, ali odraslima starijim od 65 godina obično je potrebno nešto manje", objašnjava doktorka.

Dakle, dok se individualne potrebe razlikuju od osobe do osobe, količina sna koju savjetuju stručnjaci je od sedam do devet sati svake noći, za prosječnu odraslu osobu.

Kako se količina potrebnog sna mijenja starenjem?

Novorođenče do trećeg mjeseca treba da spava od 14 do 17 sati, dok dojenčad od četiri do 12 mjeseci nešto manje, od 12 do 16 sati. Mališani do druge godine traba da spavaju od 11 do 14 sati.

Predškolci od treće do pete godine treba da spavaju 10 do 13 sati, školarci uzrasta od šest do 12 godina - devet do 12 sati, a tinejdžeri od 13 do 18 godina osam do deset sati na dan.

Odrasli, odnosno svi od 18 do 60 godina trebalo bi da spavaju oko sedam ili više sati na noć, dok oni koji su u prelaznom dobu starosti, od 61 do 64 godine od sedam do devet sati. Stariji od 65 godina trebali bi da ugrabe sedam-osam sati sna na dan.

Kako odrasli stare, potreba za snom se neznatno smanjuje, objašnjava dr Gir.

Takođe, često vidimo "fazu napredovanja" u kojoj stariji odrasli imaju tendenciju da ranije zaspe i da se bude ranije.

Kako da znate da li spavate dovoljno?

Nekada može da bude veoma teško da utvrdite da li ste dovoljno naspavani, posebno ako podižete svoj nivo energije kofeinom ili uz energetska pića tokom dana. Međutim, ako uhvatite sebe da stalno drijemate van uobičajenog vremena za spavanje, velike su šanse da ne spavate dovoljno noću.

"Obično preporučujem pacijentima da pokušaju da odrede koje trajanje sna u okviru preporučenog opsega im omogućava da se probude osjećajući se osvježeno i sposobno da prežive svoj dan", kaže dr Gir.

Pored dužine sna, veoma je važan i njegov kvalitet, ističe doktorka.

Kako učiniti spavanje prioritetom?

Spavanje bi apsolutno trebalo da bude prioritet, ali to može da bude i teško izvodljivo u današnjem svijetu.

"Tehnologija je zaista zamaglila granice između posla i kuće jer je većina nas dostupna putem e-pošte ili SMS-a u bilo kom trenutku… Studije takođe pokazuju da ljudi provode značajnu količinu vremena na svojim telefonima prije spavanja skrolujući po društvenim medijima i koristeći internet. Preporučujem da odredite vrijeme u kom ćete se mentalno pripremiti za spavanje i isključiti tehnologiju, idealno oko sat vremena prije spavanja; pokušajte da formirate dnevne rutine prije spavanja", predlaže dr Gir.

Zato odredite vrijeme van društvenih mreža, obucite pidžamu i napravite sopstveni ritual za spavanje koji će naučiti vaše tijelo da zna da je vrijeme za spavanje. Takođe je veoma važno da održavate dosljedno vrijeme za spavanje i vrijeme buđenja što je više moguće; dr Gir obično preporučuje izbjegavanje “nadoknađivanja“ sna tokom vikenda kako bi se ispunila norma za "premalo sna tokom nedjelje"!

(Telegraf.rs)

Tagovi:
 • 12:35 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:50 Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Jedna od najgledanijih turskih serija sa gotovo pa nemogućnom ljubavnom pričom neće vas ostaviti ravnodušnim.